Nibe har "monopol" hos många hustillverkarna med frånluftsvärmepump S735. Jag har haft kontakt med två av de större hustillverkarna.Båda hänvisar till att besparingen med bergvärme är minimal, ca 20%
En av dessa erbjuder bergvärme för en extra kostnad nästan 70 kkr + borrning. För denna summa får man en frånluftsfläkt och en utjämningstank som kostar max 15 kkr. Kalluften sugs in genom ventiler i fönster och väggventiler. Inomhusluften blåses ut rakt ut. Tillverkaren erbjuder FTX endast till hus med fjärrvärme för att klara BBR kraven.

Vad tillverkarna kanske inte förstår är att bergvärme ska kombineras med FTX. Då kan huset uppfylla energiklass B eller kanske A och spara minst 40% jämfört med frånluftsvärmepumpen S735.

Hustillverkarna vill tydligen inte spara energi utan är nöjda med att man uppfyller Boverkets lågt ställda krav med energiklass C.

Frånluftsvärmepumparna har blivit effektivare men vid några minusgrader produceras allt varmvatten med elpatron.
S735 kan kombineras med förvärmd och filtrerad tilluft med SAM S42. Denna lösning ökar energiförbrukningen och enheten kostar lika mycket som en riktig FTX.

Konsumentpriset för Nibe S735 är ca 120 kkr och S1256 1,5-8 kW bergvärme kostar ca 100 kkr.
Gissar att hustillverkarna köper in S735 billigare?
 
R
Enkelt förklarat dom stora hustillverkarna köper in ett stort antal frånluftspumpar till ett väldigt bra pris då som köper att stort antal..
Det är mycket enklare med installationen av dessa kontra bergvärme..
Helt enkelt minimalt med arbete och maximerad vinst för att uppfylla dagens uppvärmningskrav är deras filosofi..

Välkommen till forumet😊
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.