Vi bygger nytt hus och vill ju naturligtvis att trädgården växer upp så snabbt som möjligt. Därför undrar jag hur pass stora och gamla äppelträd man kan plantera. Tips på företag som specialiserat sig på att sälja, och kanske även plantera, stora äppelträd tas tacksamt emot.
 
Det finns fruktträdssorter som går i skörd relativt tidigt. Men ska du ha ett stort träd redan från början är det vettigare att satsa på något annat.
 
Ja det gör inte så mycket om det dröjer med frukten, det viktiga är att trädet är stort från början.
 
Välj då ett äpple på A2-stam - då kan du i framtiden gå under trädet. Det var svårt att få tag på högre äppleträd tidigare men numera kan du beställa högväxande äpplen. Jag hade tidigare en gammal äppelträdgård i centrala Malmö och trots att trädgården var liten rymde den från början ett 30-tal fruktträd från 20-talet. När jag flyttade dit återstod ett drygt tiotal - höga och fina och gav underbar skugga samtidigt som trädgården kunde användas fullt ut.
 
  • Gilla
Hannavz
  • Laddar…
4-åriga äppelträd kostar 1290 kr och 6-åriga kostar 1990 kr på Zetas i Sthlm (www.zetas.se). Jag vet inte om det finns större och äldre träd hos någon specialist. Man kan alltid ringa och fråga lokala handelsträdgården. De har kontakter och kan leta efter saker som är lite speciella (och rätt dyra...)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.