1,5-plansvilla med källare. Bergvärme IVT Greenline HT Plus C9.

Problemen: Ofta varmt på övre plan. Alltid lite kallt på entréplanet. Jättekallt i källaren, fr a på sommaren. Svårt hitta en optimal strategi för hur vi ska ställa in/ändra värmekurvor och radiatortermostater beroende på årstid.

Önskemål: Att värmepumpen och radiatorerna skötte sig själva. Lagomt varmt på alla plan oavsett årstid.

Troliga orsaker till att det är lite kallt: Huset har ny mekanisk frånluftsventilation som effektivt drar ur varmluften och ersätter den med kalluft. Källaren är oisolerad.

Hittills har vi försökt lösa problemet genom att ha fininställning för värmekurva och även lutningen på värmekurvan högt ställda samtidigt som vi har radiatorerna lågt ställda på övre plan och högt ställda på nedre plan och i källaren. Vi är inte riktigt nöjda ändå. Är detta bästa lösningen, eller finns det något annat vi kan göra för att förbättra situationen?
 
Ett ganska vanligt problem, en lösning är att dela upp slingorna så att bottenplanet har en egen slinga och det övre har en egen. Dessa styrs sedan med separata innegivare. En annan lösning är att se över radiatorerna så att de på bottenplanet har större effekt än de på övreplan.
 
Jag skulle rekommendera att radiatorerna justeras in. Antagligen räcker det med att de på övre plan stryps lite så får du automatiskt varmare på de andra planen. Att det blir kallt i källaren på sommaren beror troligen på att pumpen går i "sommarläge" och endast producerarar varmvatten när det är över en viss utetemperatur. För att komma runt det måste du dela upp radiatorerna på slingor som styrs individuellt, men det räcker troligen med en för källaren och en för övriga huset om du stryper in radiatorerena rätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.