Hej,

Vi har ett timrat magasin på gården som har en "panel" av masonit med påspikad läkt över. Masoniten har börjat bli bucklig och fått en del fula hål och vi funderar därför på att plocka bort den. Men vi vet ju inte hur timret under ser ut. Eftersom man spikat på masoniten en gång i tiden kan man väl anta att det inte är helt snyggt under.

Min fråga: hur tycker ni att man ska snygga till rötskadat timmer och fixa ev andra överraskningar? Bara målat över med rödfärg eller försökt laga på nåt sätt? Utan allt för mycket jobb kanske ska tilläggas.



Vänliga hälsningar Johan
 
Ta bort masoniten!!! Vi fick byta 18 m timmer på en byggnad pga rötskador under masonit. Laga synligt och rödmåla, helt ok på ett magasin tycker jag. De tidigare ägarna har säkert bara velat snygga till i överkant och det var det säkert när det var nytt. Magasin är ofta vältimmrade byggnader, i synnerhet sädesmagasin. Lycka till :)
 
Skadorna är oftast ytligare än ni tror så byt ut träet om det är mjukt så långt det går ( tills ni måste ta er i kragen och ringa timmermannen)
 
Tack för svar!

Tror ni det räcker med att ta bort det som är rötskadat och därefter bara måla? Det känns ju som ett bekvämt alternativ i alla fall.
Är lite skraj för att lappa ihop med brädor eftersom lagningen säkerligen inte kommer att bli perfekt och kanske leda till små utskjutningar och fickor där vatten kan samlas. Så det vore ju skönt att slippa.

Ska man stryka på nåt medel före man målar timmer som är/har varit skadat?
 
Inget medel, låt bara torka. Om det blir för stora gropar i timret får du nog halvsula lite. ;)
 
Utan masonit eller annat utanpå torkar ev fukt snabbt bort och ingen röta uppstår.

Masonit var poppis på 30-40-talet och man kan mycket väl ha spikat på den för att snygga upp, efter tidens smak. Under kan det vara finfint timmer.

I Sverige är rödfärg poppis. Själv gillar jag ljusbrun tjära.
 
Ett alternativ är ju också att spika på riktig panel. Att laga många små skador i en hel timmervägg så att det dessutom tål att tittas på tar sin lilla tid och en del handlag. Med varierande bredder på brädorna eller rentav kilsågat får man ett äldre utseende. Inte en ren timmervägg men garanterat snyggare än masonit. Att spika panel på lite medfarna timmerväggar är också något man gjort länge för att skydda dem. Om väggen har rötfickor och större skador räcker det inte att bara lufta. Skadorna kommer fortsätta suga fukt. De behöver lagas eller skyddas från mer väta. En panel ska förstås målas med slamfärg och ingen tät plastfärg.
 
Redigerat:
En panel skyddar timret från solen, inte helt dumt, och som det står ovan så ska det vara lite ojämnt och kan också vara vankanter.
 
I Älvdalen finns det timmerhus som 'varit utsatta för solen' och som stått i 700 år. Utan panel.

En myt detta att man måste 'skydda' virket från väder och vind. Utfallet blir oftast det motsatta, när det efter några decennier börjar läcka in under panel eller masonit, och fukten blir kvar.
Ändträ behöver skyddas. Stockarna längst ner som kan stå blött pga snösmältning, regn, växtlighet behöver skyddas.

Skadat timmer får man rensa bort det röttna och ersätta. Tjära är sedan ett utmärkt skydd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.