Ska snart flytta till hus, ett hus på 180 kvm. 1 1/2 plans med källare och delvis inredd vind. Vi har en gammal kombipanna från -87, el, ved, olja. Oljan används inte idag. Frågan är om bergvärme eller en luftvärmepump ska installeras. Vi har en täljstenskamin i vardagsrummet (nedre plan) samt en vedspis i köket. (nedre plan). Sen finns en öppen spis på övervåningen som fungerar. Har frågat runt lite (kompisar), en del säger bergvärme och en del säger luftvärmepump. Till saken hör att vi vill elda och hugga ved och allt vad det innebär, känns lite onödigt att installera en bärgvärmepump när vi har en massa stora träd på tomten som ska huggas ner, eller?

Tacksam för svar.
//J
 
Vi trodde att vi skulle ha ved hur länge som helst då vi byggde. Den tog slut snabbare än man kunde ana.
Om ni inte har badkar eller annat som drar mycket varmvatten så skulle ni kunna sätta in en elberedare. En gammal oljepanna som värmer vatten på sommaren är en otrolig energitjuv.
Luftvärmepumpar är både relativt billiga och effektiva (då det inte är allt för kallt ute) men distributionen av värmen är inte direkt bra.
Bergvärme är utan tvekan det bästa alternativet men ni bör sätta er att räkna på den årliga besparingen och jämföra hur mycket investeringen går på varje år (ränta + avbetalning + avskrivning).
Bor ni söderut kanske t.o.m. en luft/vatten värmepump skulle löna sig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.