Hej.
Vi flyttade in i vårt hus i somras och har försökt initialt lära känna trädgården.
Nu är det dags att ta tag i vissa saker.
Vi har en rejäl häck längs uppfarten, tror att det är en ligust. Den har fått växa vilt många år.
Frågan är hur vi beskär den? Eller är den bortom räddning?
 
  • Tämligen klippt häck med snötäckta vitsippor i förgrunden och röd husvägg i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Överväxt häck med nakna grenar och några lövverk överst, med vårblommor vid foten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
liguster är en bra snabbväxande häck som kan hållas både tät och smal.

Den här ser ju väldigt gammal och vildvuxen ut på bild två. Det går babsolut att få en riktigt snygg häck här, ni har säkert stora fina rotsystem och sköter ni den blir den prima.

Antingen gör man en stor kapning på sidor och topp ca 15-20 cm innanför" där ni vill att den ska gå så får den växa in med nya skott. Den ser så fruktansvärt tät ut på bild två så kanske ska man ta bort lite grenar från backen..

En sån uppvuxen häck har ett stort värde som inte ska schabblas bort. Jag hade första året bett om hjälp av ett proffs som kommer och bedömer häcken, beskär den och ger er råd hur ni ska sköta den närmsta åren så den blir riktigt fin.
 
  • Gilla
Jens5 och 2 till
  • Laddar…
För det första beror det lite på var TS bor i landet.

I söder: Nej, loppet är inte kört även om vissa plantor tycks vara/är döda. Klipp/såga ner häcken till ca 50-70 cm ovan mark och gör det NU, innan den tänder. Rensa bort eventuellt andra befintliga växter/ogräs vid rötterna. Ta bort de plantor som är stendöda. Gräv bort dessa rötter och fyll hålet med jord. Fyll på rejält med gödslad trädgårdsjord (av högre kvalitet) ca 10 cm upp längs hela häcken.

I maj, när häcken tänder, ser man vilka plantor som inte klarat sig. Dessa tas bort. Antingen köper man nya plantor med risk att det inte är precis likadan sort. Eller så tar man sticklingar från den befintliga och odlar dessa på annan plats de första två åren för att därefter sätta dem på plats.

Fördelen med att fortsätta med denna häck är att rotsystemet är så kraftigt att häcken kommer igång mycket snabbare än en nyplanterad häck. Nackdelen är att vissa ligusterplantor inte klarar så radikal beskärning.

Att fortsätta peta i den befintliga och beskära den hårt längs sidorna är också ett alternativ som är lite svårare - och den kommer att se gräslig ut under tiden. Personligen skulle jag nog gjort det ... och duttat och pysslat hela sommaren. Gödslad tilläggsjord i vilket fall som helst. Allt beror på hur mycket tid & kärlek TS vill ägna åt den.
 
  • Gilla
Jens5
  • Laddar…
Tack för svaren! Vi bor längs blekingekusten.
Tror att det lutar åt att klippa ner 15-20 cm och låta den se trist ut. Funkar inte det tar vi nog ner till 50-70 cm ovan mark som föreslogs.
 
BirgitS
Försök klippa in sidorna så att häcken är bredast nertill och smalast upp till för då får hela sidorna ljus och häcken blir grön hela vägen ner.
 
  • Gilla
Mathildatiger och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.