Hej,

Vi är i färd med att bygga en liten mur som ska stå framför en 2 meter hög häck. Tanken är att muren ska vara runt 30 cm hög med 2 pelare som kommer vara 45 cm.

Muren byggs på befintlig klack(reparerad) som går i trappsteg efter som marken lutar. Varje trappsteg är runt 8-10 cm högt medan stenarna är 6.5 cm höga.

Såhär ser det ut :

PtfJii4.jpg
http://i.imgur.com/PtfJii4.jpg

TG5MTGg.jpg
http://i.imgur.com/TG5MTGg.jpg

y6artbE.jpg
http://i.imgur.com/y6artbE.jpg

Vi har redan börjat sätta nedersta raden och här använder vi fix för inom och utomhus bruk på uppmaning från stenförsäljaren. Detta gäller första nivån, resten av nivåerna kommer limmas då det går snabbare och ger mindre underhåll.

Problemet är att varje "trappsteg" på klacken är högre än stenen vi använder vilket gör att andra nivån och uppåt inte kommer matcha. Resultat blir en mur indelad i 4 delar.

Vi har funderat fram och tillbaka på hur vi ska lösa detta.

Jag misstänker att en murare hade kunnat kompensera höjden med större/mindre fogar men utan att veta vad det kan kosta att hyra in en murare så är vi ganska säkra på att det blir dyrare än vad vi är villiga att betala.

I samband med att vi reparera vissa delar av klacken hade vi kunnat höja den med men det låter som på tok för mycket jobb, då hade det kanske till och med varit bättre att gjuta om hela klacken.

Så alternativet är då att låta muren vara indelad i sektioner, ex :

YjdzA3v.jpg
http://i.imgur.com/YjdzA3v.jpg
(Hålen ska inte finnas där utan vi kommer såga till anpassade bitar.

9TyHDyF.jpg
http://i.imgur.com/9TyHDyF.jpg

eller så sätter man en liten pelare för varje nivå

9MhIIg1.jpg
http://i.imgur.com/9MhIIg1.jpg
(åter igen, provisoriskt torn på bild)

En anna fråga är hur man gör när man kommer fram till ett "trapp steg" där man inte får in en hel tegel(25 cm), än så länge har vi fått en som gick perfekt upp men en som fick sågas, den överblivna sågade biten använde vi då som första steg på nästa nivå. Kanske är detta fel om man nu ska dela in muren i 4 delar?

Hur skulle ni gjort här?

PS. vi la fix första raden för att kunna hantera ojämnheterna i klacken från 1970. Vi har såklart lagat klacken så gott som möjligt men det finns ändå små ojämnheter som gör att det inte hade gått att limma direkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.