När man sätter stående panel som inte i sig själv skapar luftspalt så som t ex lockpanel. Om man då använder spikläkt för att skapa en luftspalt blir det ingen förbindelse förbi den liggande spikläkten. Jag tänker mig att luften bakom panelen ska röra sig uppåt genom uppvärmning och på det sättet ventilera bort fukt som kommit in bakom panelen. Vid liggande panel blir ju det inte något problem eftersom utrymmena mellan spikläkten blir vertikala, men vid stående panel måste man skapa förbindelser på något sätt. Hur har ni gjort? Satt någon tunn läkt under spikläkten och skapat "ytterligare" en luftspalt innerst eller lämnat växelvisa glapp i spikläkten så att luften kan sicksacka sig upp bakom panelen? Eller finns det något annat sätt att lösa "problemet"?
 
M
Vertikal regel bakom spikläkten bör fixa problemet. Det skapar dessutom lite extra utrymme för eventuellt lång spik och skruv.
 
Mellanlägg kan användas. Antingen board eller dessa i beständig plast (finns t ex på Biltema i storpack).

Det rekommenderas i slagregnsutsatta lägen enligt Svenskt Trä.
 
Eller spikläkten diagonalt i 45³ vinkel …
 
Med lockpanel blir det ju en luftspalt där locken sitter har svårt att tro att inte det skulle räcka till och det blir knappast helt luft tätt bakom botten brädan heller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.