Hej forumläsare!

Någon gång ska vara den första skriva något.

Hur gör ni andra elektriker eller bara intresserade hempulare när ni upptäcker rena galenskaper, livsfarligheter osv. hos någon som försökt att vara elektriker?

Undrar en intresserad.
 
Det beror väl på vad det är för galenskap och var den finns. Beroende på farlighetsgrad så kan det vara läge att stänga av strömmen direkt, men om det är felaktigt hempul överallt så bör man nog inte lita på nåt efter propparna/huvudbrytaren vid elmätaren, hempularen kan ju ha gjort nåt galet så att huvudbrytaren vid centralen inte funkar nåt vidare i värsta fall.
 
Du ska/kan anmäla detta till Elsäkerhetsverket. Du får inte själv bryta strömmen för någon annan, men kan ju naturligtvis göra det i alla fall om det är riktigt akut.

Se sid 14: www.elsakerhetsverket.se/Global/PDF/Aktuellt/2010/Aktuellt_4_2010.pdf

Om någon skulle hitta en elanläggning som är så farlig att den måste slås ifrån ska Elsäkerhetsverket underrättas. Bedömer Elsäkerhetsverket att det är uppenbart farligt med akut risk för person eller sakskada kan verket besluta om att förbjuda användning av anläggningen – vilket är den korrekta benämningen i ellagstiftningen.
 
Jag tror även att man kan ta kontakt med nätägaren. Nätägaren brukar ställa vissa krav (i leveransavtalet) på anläggningar som ska vara ansluten till deras nät, uppfylls inte kraven kan nätägaren stänga av strömmen till fastigheten.
 
Om det är ett riktigt farligt läge så kan lagen om nöd kanske vara relevant.
 
Jag skulle låta vederbörande som gjort det stoppa fingrarna i närmsta uttag och sen anmäla det till Fonus under paragrafen "självsanering av icke önskvärd idiot". ;)

Skämt åsido, nä men självklart påpeka det och anmäla till ESV eller annat lämpligt organ beroende på installation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.