I
Hej,

Vi har ett hus byggt på 70 talet med utbyggd frånluftsfläkt på vinden som är kopplad till 2 ventiler på entré och 3 i källaren. De flesta rummen har någon form av tilluft.

Fläkten på vinden har börjat väsnas så vi tänker att det är läge att ta hit någon som tittar över och kanske byter lager. Vi har dock planer på att själva såga upp ett par extra tilluftsventiler i väggarna till sommaren. Så frågan är nu, kan man ändå ta hit någon redan nu som ser över fläkten och mäter de frånluftsventiler som finns? Eller blir det helt ogjort arbete när vi sågat upp nya ventilerna?
 
Hej! Om ni redan har många friskluftsventiler så påverkar det ytterst lite att borra upp två till. Är fläkten också från 70-talet så lönar det sig att byta ut den mot en modern energisnål EC-motorfläkt.
 
I
Det är huvudsakligen 2 rum som saknar tilluftsventil helt. I ett av dem har vi förhöjd radon och bra genom att öppna dörren så halverades radon nivån.

Sen kommer vi även borra upp lite ventiler mellan rummen, särskilt i källaren då dörrarna är "luftisolerade". Frånluftsventilen sitter tyvärr inte helt optimalt just nu så vissa utrymmen får inte den ventilation som behövs för att trycka ner radon nivån.

Systemet är nog inte från 70, fläkten som sitter där står det följande på : ebmpapst R2E220-AB06-51

Men det låter som vi egentligen lika bra kan få systemet kontrollerat redan nu? Eller är det kanske enkelt att byta lager i denna fläkt själv?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.