Hej!
Först, kul att hitta ett forum så man kan få råd från andra i samma ämne!
Vi ska bygga nytt kök i ett 70-tals hus. Men i vilken ände ska man börja?Hur har ni andra gjort? Vi har ritat köket och måttat på papper,men hur går vi vidare? Finns det speciella datorprogram där man kan rita in sitt blivande kök? Vilka är de största och bästa köksleverantörerna, vilka är värt att besöka utan att bli ruinerad. Vi tänkte ha kök med ingång och matplats i vardagsrum som ska renoveras, samtidigt ska grovköket renoveras. Vilket är smartast att börja med? Hoppas ni kan tipsa!! ::)
 
ikea och kvik har enkla och rätt bra progam att rita kök i. De finns på deras hemsidor
 
Börja med att köpa eller låna en bok i ämnet, kontrollera bara att den innehåller ett hyffsat långt kapitel med planering och "måttregler".

Det finns några triviala saker man behöver ha i åtanke när man planerar, som beskrivs i bra köksböcker. Arbetstriangel, och rekomenderade mått runt bänkar och köksbord. Däremot så finns det i en del av köksböckerna aldeles för mycket "inspirationsbilder" och självklara kommentarer om material (typ ett kapitel om att stenbänkar är mer hållbara än laminat).

Sedan kan man ju iofs rita lite med IKEA eller Kvick (tror att Epoque) också har program.

Därefter så skulle jag nog börja titta lite på olika köksutställningar för att få en känsla för vilka material och kvaliteer man vill ha.

Låt sedan ett par olika leverantörer rita upp förslag med priser. Om ni i det läget väljer att köpa ett billigare kök med lägre servicenivå från leverantören (typ IKEA, Culimar) så har ni ju då fått ett bra arbetsmaterial.

Om ni tycker att budgeten tillåter något över IKEA/ Kviq nivån så skulle jag nog titta litet på de mer hantverks mässiga köken Ex. Alsicke kök, de ger en suverän flexibilitet för ganska måttligt mer pengar.

Slutligen så tycker jag att ni skall ta en kväll och "brainstorma", typ "skall köket ligga där det ligger nu"? eller skall vi byta plats på sovrum och kök och liknande "vansinniga" idéer. Det kan ge utdelning. Var också försiktig med att ha altför ingrodda ideer om att vasken måste vara på en viss plats för där finns vatten tidigare osv. Att flytta vvs och el i ett kök är ofta en mindre operation i sammanhanget (och ibland en helt orimligt dyr operation).
 
Ni befinner er i början av er "köksresa"... Börja med att försöka definiera syftet (bondkök för matlagning vs. stelt designkök) med ert kök och vilka krav (t.ex gott om förvaring, stor frys, tåliga arbetsytor) som det ska uppfylla. Gör en "kravspec" utifrån de förutsättningar som ni har i er familjesituation samt smak och stil.

Sedan kommer vilken budget ni har för kökprojektet. Kan ni tänka er att göra vissa saker själv eller ska allt göras av hantverkare? Vilken "kvalitet" får köket ha?

Sedan kommer naturligtvis smak och stil. Ska köket vara högblankt vitt med mycket rostfritt eller romantiskt gulvitt med mycket snirkliga detaljer.

Nu kommer det stora arbetet att försöka jämka ihop alla dessa krav. För att göra det måste ni först bilda er en överblick över köksbranschen och vart i den som just er kökssituation passar in.

Börja med att göra studiebesök på en del olika leverantörers utställningar - både billiga (Kvik, IKEA, Epoq), lite dyrare (Puustelli, Marbodal, Myresjökök, Ballingslöv) samt kanske någon riktigt dyr också (Tibro, Kvänum, Mobalpha, Siematic etc.). Nu får ni en uppfattning om vad varje leverantör kan erbjuda samt vart i värdestegen som er köksituation hör hemma. Den leverantör som har det lägsta priset kanske inte kan erbjuda det utbud som just er kökssituation kräver.

När ni funnit de leverantörer som kan erbjuda den kombination av kvalitet/utbud och pris som ni tycker passar er köksituation, kan ni börja att boka möten för planering. Ta med en skiss med grundförutsättningarna (väggmått, vart vatten avlopp sitter) och låt köksplaneraren komma med ett förslag. Ofta kan man ta och låna idéer från olika förslag från olika leverantörer och sedan jämka ihop till en optimal lösning med den leverantör som man tycker har det bästa erbjudandet.

Det var mitt lilla input till ert dilemma...

// WM
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.