Hej,
Av någon anledning har propparna börjat gå när vi kör diskmaskin, cylinda sverigedisken. DM går på samma säkring som kyl/frys, men det känns inte sannolikt att det är kylen som är orsaken. Det har fungerat utan anmärkning i 3år, men nu plötsligt går propparna var tredje dag ungefär.
Det är tyvärr bara en 6A säkring, och den matar diskmaskin, köksfläkt, kylskåp, uttag med kaffebryggare + uttag i två sovrum.
Är det troligt att det är något fel på DM? Proppen går trots allt inte varje gång vi kör DM. Hur mycket effekt tål 6A? Proppen har gått när inget annat än DM och kyl/frys varit inkopplat.
Får väl i värsta fall låta tråda om och säkra upp, och kanske också byta DM.
 
6 ampere innebär vid 230 V max 1380 W. Troligen drar diskmaskinen omkring 2000 W som mest. Det är föga förvånande att propparna blir kortlivade. Börja med att säkra upp innan du misstänker diskmaskinen.

Erik
 
Precis. Låter ung. som mitt hus när vi flyttade in, halva huset, inkl. köket gick på en 6A säkring. Så vattenkokaren ihop med ung. vad som helst räckte för att det skulle smälla.

Det lättaste sättet att kolla är att känna på säkringen, den är typiskt rejält varm om den löser för överström (som är fallet här).

Dessutom så är det inte säkert att du behöver dra om. Man drog s.k. sparkabel (1mm2) under kriget och några år efter, men den är inte så vanlig. För det mesta så har man dragit 1.5mm2 men bara säkrat 6A ändå, av ohejdad vana (och kutym, belysningsgrupper säkrade man exv. 6A eftersom uttag och brytare inte var specade för mer). Så det *kan* vara så enkelt att du bara behöver byta passkontakt. MEN om du är det minsta osäker på hur man inspekterar/räknar (eller inte kan tumreglerna) så låt någon som inte är det uttala sig.
 
Om inte proppen har gått innan måste vattenanslutningen ha ändrats från varm till kallt, så att DM måste börja värma vattnet nu. Och värmen är sällan mindre än 2kW.
 
Otroligt att första proppen höll i flera år innan den small. Allt var rejälare förr! :) även om det kanske inte är så bra när det gäller just säkringar.

Blir nog till att tråda om för säkerhets skull, så kan jag passa på att få jordat i sovrummen samtidigt.
 
Den första var kanske trög och de nya snabba?
 
  • Gilla
Patrik_Hed
  • Laddar…
Om det är FK 1,5mm2 så behöver du inte tråda om, men det är ju bra att jorda i sovrummet så.

//Patrik
 
Det är ingen skillnad på tröga och snabba säkringar när det gäller belastningar som varar några minuter, skillnaden är främst den första sekunden sedan avtar den mycket snabbt för att efter en liten stund vara borta. Trögheten består i princip av en "kula" på smälttråden som gör att det tar lite längre tid att värma upp tråden, men på varje sida om "kulan" är det samma smälttråd på både snabba och tröga säkringar (vid samma Ampere naturligtvis).
 
snaggletooth skrev:
Om inte proppen har gått innan måste vattenanslutningen ha ändrats från varm till kallt, så att DM måste börja värma vattnet nu. Och värmen är sällan mindre än 2kW.
Nix. Inte ändrat något. Vi installerade DM när vi flyttade in, och första gången vi bytte den säkringen var för ett par veckor sedan. Sedan dess har vi smällt 6 st säkringar. Den smäller inte varje gång vi kör DM. Det måste vara hårfint på gränsen vad säkringen pallar.
 
Det kanske var fel på den första säkringen?
 
Om det är startströmmen i kylskåpets kompressor som blir sista droppen ifall termostaten råkar slå till när diskmaskinens element värmer kan det möjligen ha hjälpt med en trög säkring om det nu var det innan. Det är nog att betrakta som tur att det har fungerat förr.
 
Magnus_Andersson skrev:
Det är tyvärr bara en 6A säkring, och den matar diskmaskin, köksfläkt, kylskåp, uttag med kaffebryggare + uttag i två sovrum.
Vad sitter i uttagen? Något nytt som inte använts tidigare? AC i sovrummet? Belastningen har uppenbarligen legat på gränsen till att lösa säkringen under alla tre år, så det behövs inte mycket mer för att trilla över kanten.
 
Frosta av kylen/frysen?
 
En dum fråga, Är du säker på att det skall vara 6A säkring? Det är inte så att du hade 10A, men råkat byta till 6A?
 
hempularen skrev:
En dum fråga, Är du säker på att det skall vara 6A säkring? Det är inte så att du hade 10A, men råkat byta till 6A?
Jag testade noggrant att få i en 10A när 6A tog slut, men det gick inte :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.