Hej!
Vi undrar hur mycket blir kostnad per månad för en villa om man tar lån hos banken och alla andra kostnader som tillkomer om villan kostar cirka 2 500 000-3 000 000?
Tack på förhand!
 
Hej!

Månadskostnaden beror helt på följande faktorer:
  • Hur ni lägger era lån, (ex. med rörlig lägre ränta eller med bunden högre ränta)
  • Hur mycket ni har tänkt att amortera
  • Hur höga driftkostnader ni har
  • Storlek på kontantinsats

Ger ändå ett litet exempel:
Ni lånar 2,7 milj vilket innebär en räntekostnad på 121 500 kr på ett år vid 4,5% snittränta, 10 125 kr/mån. Efter skattereduktionen på 30% blir utfallet 85050 kr/år och 7087,5 kr/mån. Kostnader för amortering och drift tillkommer, men låt säga 2500 kr i drift och 1500 i amortering. Slutsumman skulle då bli 11087,5 kr /mån. Hoppas jag inte rörde till det för er.

//Impossible
 
jag tackar dig för ditt svar,det är bra att man vet ungefärliga summan på hella kostnad.
 
Glöm inte fastighetsskatten. Bygger du nytt slipper du den förstås i början, men så småningom ska den betalas. Den kommer dessutom att stiga de närmaste åren då taxeringsvärdena tenderar att släpa efter huspriserna, så räkna med knappt 2000/månad om huset är värt 3MSEK.

 
Rösta på rätt parti i valet så kanske vi så småningom kan slippa fastighetsskatten. ;)
 
Hehe  ;)

Jo, vi röstar definitivt för att få bort den, men tyvärr ska man vara realist också. 5 år i USA har lärt oss att de flesta politiker tycker att fastighetsskatter är alldeles för "bra" i meningen icke-hämmande för att kunna hålla fingrarna borta i längden... men man kan alltid hoppas!


 
Glöm inte bort reparationer och underhåll. ALLT behöver åtgärdas/bytas på en villa frågan är bara när.....Varierar naturlitvis från nästan inget till hur mycket som helst.

Men även ett "nybygge" behöver underhållas och framförallt utrustas de första åren. Tex blir det, konstigt nog, en överrraskning för många att saker som, tv-antenn/parabol, gardinstänger, garderober, stege, belysningsarmaturer, trädgårdsväxter, gångar, trädgårdsförråd, larm, persienner, markiser, altan, gräsmatta, garage osv inte ingick i huset eller kalkylen för huset.... :surprised:

Åtminstone utifrån många vi diskuterat med angående vad det kostar/kommer att kosta att bygga nytt hus
 
Skogstomtens reflektion är klok: Inget hus klarar sig utan reparationer och underhåll. Allt ovan jord är inget annat än ren konsumtion. Dessa kostnader bemöter proffsförvaltare genom att bokföra ett årligt schablonbelopp som kostnad ("avskrivning"). Däremot när proffsmäklare och bankfolk budgeterar villaboende syns inte ett spår av sådana kostnadsposter!

Under efterkrigsperioden fram till 90-talet har villaägarna klarat sig bra ändå. Efter sådär trettio år har lånen varit bortamorterade, eller urgröpta av inflation. Då har hushållet kunnat ta nya lån för oundviklig upprustning. Frågan är om samma mönster upprepas kommande havlsekel. Jag tvivlar.
 
Tyvärr finns det inget parti som går ut med slopande av fastighetsskatten i denna valrörelse förutom KD. Dock vill de istället höja reavinstskatten, så egentligen vill de bara flytta en kostnad för oss villaägare!
 
Ta tex vitvaror där man i genomsnitt har ca 10 olika pparater och dom håller i genomsnitt 10 år. Då bör man ju räkna med byte av 1 vitavar/år i genomsnitt. Ett badrum eller kök kanske man vill renovera var 25/år. En renovering av ett kök eller badrum kanske kostar 60000kr har man då två badrum och ett kök så blir det 3*60000=180000 var 25:e år eller ungefär 180000/25=7200kr/år grovt räknat. Ett tak kanske håller 40 år och kostar 40000kr= 1000kr/år osv. Genom att fundera i dessa banor så inser man att underhåll och reparationer verkligen "kostar" varje år. Även om dessa kostnader oftast kommer klumpvis. När man tex bygger nytt så kommer med automatik att klumpa ihop många kostnader framöver som blir extra jobbiga när man tycker sig ha ett "nästan nytt" hus och ändå måste kosta på ommålning och byte av vissa vitvaror redan efter 7år.

Jämför med resonemanger för bil där tex en omgång däck kostar 4000kr och räcker i 4000 mil då bör man ju räkna med 1kr/mil för däck i verklig kostnad. osv
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.