Sitter och spånar på hur man vill ha ett fritidshus. Vad har man egentligen nytta av för möblering? Luftslottet är 4x7,5m utvändigt, och består av endast ett rum. Sovplats kommer bli på ett sovloft, och däruppe kommer även bli plats för någon byrå eller liknande. Toalett/dusch hamnar i en fristående byggnad. En kokvrå för enklare matlagning. Ett matbord med plats för fyra. En modern kamin med enkel, platsfrigörande skorsten av något slags metallrör. Ett par garderober för det viktigaste. Mer förvaringsutrymme blir i toalettbyggnaden. En bäddsoffa samt soffbord. Trappan till sovloftet stjäl en del plats också.

Men vad mer kommer man ha nytta av? Utrymmet räcker till mer saker tror jag. Vi hade inte någon direkt sommarstugetradition när jag växte upp, så jag vet inte riktigt vad som skulle saknas. Huset skulle huvudsakligen besökas sommartid, men även på vintern.
 
En liten soffa, gärna kökssoffa/pinnsoffa för middagslur är inte dumt.
Sekretär/chiffonje för förvaring av småpryttlar är bra att ha för att få ordning i kaoset.
Bokhyllor: Gärna runtom väggarna högst upp under taket för böcker, kortlekar, spel,
prydnadssaker m.m.

//KoW
 
Skaffa ett bord med fällbara skivor. Det ska vara så pass stort att ni normalt bara behöver använda den ena halvan, den andra fäller ni upp då ni får besök (vilket man får om stugan ligger bra till). Se till att det är lådor infällda i bordet, bra till bestick, pennor m.m. som kan behövas.
 
Tack, utmärkta tips!
 
Hejsan!!
har ungeför samma mått som du har 5.2x7 och vi har gjort ett sovrum + en toalett med dusch och ett riktigt kök som går ihop med allrumet.Har en bäddsoffa som vi sover i och barnen i sovrumet.Håller även på med ett sov loft. Kan lägga upp lite bilder så får du se
 
Vill väldigt gärna se bilder! Verkar som du fått plats med väldigt mycket trotts den lilla ytan.
 
Här är 2st bilder.....ett på köket och ett på soffan.....kommer fler bilder senare så att men ser hur det är möblerat.Vi har gjort en totalrust under 3år på stugan...även grävt avlopp.På denna sida kan man följa våran rust från början http://sotaskar.blogspot.com/
 
  • senaste 10 agusti 002.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • senaste 10 agusti 013.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tycker du får plats med mycket utan att det blir särskillt trångt. Det verkar finnas gott hopp alltså!
 
A och O: Skaffa mindre grejor än du tänkt från början! Se till att ett fåtal väl valda prylar verkligen är funktionella och helst duger till flera olika uppgifter. Man måste inte fylla varenda tom yta med en halvbra möbel.

Om du skaffar ett bord med höjd mitt emellan traditionellt matbord och soffbord funkar det bra både att äta vid och att umgås runt. Om det dessutom är ett klaffbord tar det inte med plats än du för tillfället behöver. Däremot varnar jag för bord med lådor under skivan. De stjäl benutrymme och blir onödigt höga.

Stapelbara enkla stolar står stadigare än klaffstolar. Det är lättast att koppla av i stolar med karm.

Tänk igenom belysningen noga! Förutom ett gott allmänljus i taket ska du ha bra arbetsljus till matlagning och disk, plus smidigt flyttbar belysning där ni för tillfället vill rensa bär, spela schack eller läsa en bok.

Undvik gärna stoppmöbler om du tänker lämna huset tomt långa perioder vintertid. Eller skaffa fåtöljer med löstagbara stoppdetaljer. Då kan du använda soffkuddarna som sittunderlag ute på trädäcket. Till vintern kan du kan helt enkelt ta med dem in till stan efter säsongen, för att undvika att de blir unkna eller uppätna av råttor. Vikten av sånt minskar förstås med stugans tekniska standard.

Så länge du inte har golvvärme är det ganska likgiltigt vilka mattor du väljer (om du över huvud taget vill ha några alls). En kohud eller en enkel trasmatta sätter fin signatur på ett enkelt rum.

Ju mer förvaringsplats du har, dess mer skräp kommer du att dra på dig. Undvik därför alltför många hyllor och skåp! Vid entrén skall finnas en spegel plus plats för skor och ytterkläder. Skaffa dessutom en rejäl 60 garderob per person i hushållet - punkt slut!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.