En tanke som slog mig härom dagen...
Dottern börjar snart bli stor nog för egen tv på rummet, och tänkte dra dit ett antennuttag åt henne.
Kom då på - hur många mottagare kan man köra på en antenn... dvs hur många kanaler kan en antenn ta in samtidigt?
Bor i villa, bytte antenn för 2 år sen, kör Boxer.
 
Du behöver en till box till hennes rum och dra antennen till det rummet också om hon inte nöjer sig med kanal 1,2 och 4 och barnkanalen. Antennen kan förse flera boxar och och du kommer behöva ett tvilling kort till den boxen om du inte köper en kort splitter.
 
En antenn kan leverera samma utbud till alla boxar som finns anslutna. Allt hänger dock på antennens mottagningsförmåga samt vad som kommer därefter såsom antennkabel, fördelare och uttag. Man förutsätter att man kan mottaga samtliga hela det markbundna utbudet på antennen. Om inte, så är det dåliga mottagningsförhållande.
1 antenn = 1 box
1 antenn = 2 boxar kan funka många gånger bara med en fördelare.
1 antenn = 3 => boxar då bör man nog tänka på förstärkare innan man delar ut signal till sina boxar.
 
Okej, men då vet jag iaf att själva antennens kapacitet räcker till åtminstone 2 boxar.
Har hyfsat goda mottagningsförhållanden.
Tackar för svar! =D
 
En väl dimensionerad och genomtänkt TV-antennanläggning kan försörja hur många uttag som helst. Tänk på den s.k. centralantennen i hyreshus - en enda antenn på taket till kanske 30 lägenheter.

För det första behöver Du vettig signal från själva antennen. Det verkar ju finnas. Men sedan kommer varje förgrening att dämpa signalen; en 1-till-2 dämpar c:a 3,5 dB (halverar och lite till - lätt att förstå eftersom samma signal delas på två), en 1-till-3 ofta c:a 5,5 dB o.s.v. Därtill kommer antennkabeln, som ofta bidrar med ett par dB till. Har man riktig bra marginal tål signalen detta.

Annars måste man skaffa en antennförstärkare för att kompensera dämpningen på väg till antennuttaget. Felet som de flesta då gör är att köpa det billigaste och mest lättmonterade de kan hitta - en "plug-in"-sak som man monterar vid TV:n som har det värst. Gör inte det ! Förstärkaren skall sitta där signalen fortfarande är god, eftersom den förstärker allting. Även bruset. Om inte signalen är tillräcklig för TV:n/mottagaren, är den oftast inte det för antennförstärkaren heller. TV:n/mottagaren får visserligen en totalt sett starkare signal, men den är fortfarande lika brusig (stort s.k. signal/brus-förhållandet är egentligen vad man strävar efter).

Förstärkaren lokaliserar Du alltså så nära antennen som möjligt, och i vart fall före alla delare och uttag. T ex på vinden. Det är inte heller eftersträvansvärt med så hög förstärkning som möjligt - den skall kompensera för dämpningen och kanske lite till. Inte mer, för då kan den storkna med överstyrning och spökbilder/störningar som följd. 12-15 dB räcker ofta långt, medan man ofta får mer problem än nytta med 25-35 dB.
Bra är också en förstärkare som är avsedd för det specifika bandet, t ex UHF. En bredbandsförstärkare kan också fungera, men då den förstärker ALLA frekvenser kan den lättare överstyras av något som inte har med TV-signalen att göra. Värsta kombinationen är en bredbandsförstärkare (47-862 MHz) med hög förstärkning (30 dB) monterad vid TV:n. Även om den bara kostade 98:- så kan den möjligen bara lyfta över signalen till andra sidan pottkanten. Men ännu oftare orsaka en massa nya spännande fenomen...;-).
 
Vi har en:

http://www.klelektronik.se/default....etails&nav=08-05&item=08-05-54-0005&cat=&pg=1

Men då är vi 3 hushåll på en antenn med 7 uttag per hushåll och då ganska många meter till antenn (då denna sitter på en separat byggnad). Fungerar kalasbra med individuell förstärkning av kanaler eller kluster av kanaler. Vi har en MUX som överlag har sämre signal, bara att förstärka upp dessa lite extra om så önskas.
Fast det är lite overkill (kostar skjortan) för en ensam villa, men något mellan denna och Ingpers 98 :- skräck är nog att rekommendera.
 
Med den typen av förstärkare har man ju möjlighet att förstärka upp ett specifikt kluster. Eller MUX-kanal.

Bara för att samtliga "muxar" / kanaler / "digitala packeterade lådor" kommer från samma sändarmast så behöver det inte betyda att de kommer in med samma signalstyrka i antennen.
Mycket som spelar in såsom terräng, skog och bla bla bla..... Och prata inte om väderlekar. Givetvis beror det ju även på var någonstans i landet man bor.

Skåne är (antar att det är här eftersom länk kommer ifrån KL i Hörby :) ) är ju platt som en pannkaka och antar att Hörbymasten stort sett täcker hela Skåne med undantag från vissa områden.

Själv bor man i Nordvästra Småland och har egentligen en usel sändarmast som ska täcka upp dessa regioner. Man kan i många fall se masten men likväl uselt resultat på visa muxar.
 
Håller med om det som skrivits ovan om förstärkare, men det kan vara värt besväret att kolla signalen innan man lägger ut en massa pengar.

Den kan nämligen vara fullt tillräcklig för flera mottagare om man har bra mottagning, dvs bor högt och fritt. Jag har varit med om installationer 4-5 mil från Hörbysändaren som nämndes ovan där det krävdes dämpare för att det skulle fungera.

Om det finns förhoppning om stark signal kan man försöka låna ett vanligt delningsfilter och prova. Fungerar det så är allt väl, annars får man köpa en förstärkare.

Som alternativ till eget experimenterande kan man anlita en installatör som har utrustning (fältstyrkemeter) för att mäta signalen och avgöra om det krävs förstärkare.
 
mycke_nu skrev:
Som alternativ till eget experimenterande kan man anlita en installatör som har utrustning (fältstyrkemeter) för att mäta signalen och avgöra om det krävs förstärkare.
Vi bytte som sagt antenn för ungefär 2 år sen, och hade då en installatör här som kollade signalen osv, då det inte var riktigt klarlagt vad som orsakade den dåliga bilden...
Han konstaterade dock att vi hade utmärkt signal (har stort sett fritt fält över sjön till antennen någon mil bort), och det var antennen som hade korroderat och helt enkelt gjort sitt..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.