:confused:Jag har ett garage på 6,2 * 8 meter som jag ska ha som hobby-puts och mekgarage, vill alltså ha riktigt bra ljus, jag har funderat på 3 * 3 (dvs. 3 rader med 3 armaturer i varje rad) lysrörsarmaturer på 36 *2 W men har även funderat på 2 * 58 W. Med 58 W blir det strax över 1000 W totalt och kan det bli för mycket av det goda? Jag vill ha kanonljus då jag gör en del lackjobb, polering mm. men kan det bli för ljust? Har även sett att det finns en uppsjö av färger på lysrören, vilket rekommenderas till just ett hobbygarage? Har sett varmvit som nästan ger ett gult ljus, cool white som ger ett mycket vitt ljus samt även daylight som jag tycker gav ett blått ljus. Vill helst göra rätt från början....
Kanske ska förbereda på att sätta armaturer på väggen också? Två på varje vägg en halv meter nedanför innertaket för bästa ljus på karossidorna?
 
Du ska ha en färg som heter 840 på lysrören och du kan inte få för mycket ljus, en vanlig klar dag har man över 25000 lux utomhus om du inomhus kommer upp till 1000 lux är det mycket. Det är sällan att man har över 6-700 lux när man arbetar med "finare" detaljer. Så 9 st 2x36 watt är inte för mycket, kuporna ska vara "opal" så får du lite mindre reflexer.
 
Dela upp armaturerna i två eller tre grupper, med separata brytare. Då kan du använda just så mycket ljus som du för tillfället behöver. Dessutom är det bra för säkringen om du kan slå på några lampor i taget, lysrör drar fruktansvärt mycket ström i startögonblicket.
 
Det blir ALDRIG för mycket ljus. Per watt kan det vara billigare med 2x58. Att koppla lysrören till trefas kan ha sina fördelar, då minskar flimmret.

Protte
 
HUR kopplar man lysrören till trefas?
 
En rad till R
En rad till S
En rad till T

Annars så finns det lysrör med trefasöverkoppling så att varje rad nyttjar alla tre faserna.

Protte
 
  • Gilla
Bosebo
  • Laddar…
prototypen skrev:
Det blir ALDRIG för mycket ljus. Per watt kan det vara billigare med 2x58. Att koppla lysrören till trefas kan ha sina fördelar, då minskar flimmret.

Protte
Det vore bra om du ville förklara om flimmret?
 
Om du förstår dig på trefassystemet så inser du att spänningen aldrig är noll på alla faserna samtidigt. Ljuset från ett lysrör varierar lite i takt med sinusvågen vilket kallas flimmer.

Med trefas så överlappar blinket från olika rör varandra.

Dessutom så är det alltid bra att fördela last på alla faserna.

Protte
 
Man kan jämföra med kolvmotorer, en encylindrig 4-takt får en kraftpuls för varje 2 varv och därmed lite ryckig gång.
en 3 cylindrig motor får fler pulser och behöver inte leva på svänghjulet lika mycket.

Protte, bara jag nu inte behöver förklara 4-taktsmotorns arbetssätt.
 
Jag hade nog monterat lysrör påväggen ca 40 cm från golvet vid lackplatsen, om du skall lacka bilar förstås, eller ha vägguttagg på den väggen så du kan ha lysrörsarmaturer liggande när du jobbar.

Golvvärme i golvet, och golvbrunn. Då man kan blöta ner golvet innan man lackar för att undvika att damm kommer upp från golvet.....

kopplar man alla lampor på samma FAS, så kan det i värsta fal se ut som att en borrmaskin/fräs står stilla fast den snurrar, det gäller om maskinen snurrar i samma hastighet som lamporna blinkar...
Självklart så blir detta bara i vissa fall....
 
Du kan också montera upp några extra lysrörslampor som har ljuset riktat upp mot taket och lägga dessa på en egen separat brytare. Det gör att ljuset får en annan karaktär och aldrig bländar. Med indivituella strömbrytare kan du välja att själv kombinera hur du vill slå på belysning: direktljus eller reflekterat ljus.
Det gäller under förutsättning att taket är målat i någon ljus färg.
 
Det här börjar likna mera en lackbox än ett garage. Ska det lackas så måste man se upp med IP och Ex klassning.

Protte
 
Om du vill ha mindre flimmer välj gärna en armatur med HF-don och eventuellt T5-rör.
Och visst KAN det bli för mycket ljus. Bländning och oönskade reflexer kan ge bl.a huvudvärk. Nu jämför med nivån på uteljuset. Visst är den hög men ljuskällan sitter också ljusår bort ;). Det är en viss skillnad att ha tex 100w lysrör 1m ovanför skallen. Färgen och reflektion på väggar, tak och golv spelar även de mycket in. Dock så i ett garaget är väl risken mindre. 2x58 med HFdon så får du ett mycket bra ljus!
 
HF don är bra men om det är ett kallgarage kan du få problem med att rören inte tänder.
 
Logano skrev:
HF don är bra men om det är ett kallgarage kan du få problem med att rören inte tänder.
Och om du bor på landet och har problem med mycket åska så är dom ganska känsliga för detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.