Ska antagligen köpa (besiktning på onsdag) ett hus byggt -71. I tidigare bes.prot (2001, 2003) läste vi att installationer håller ca 35-45 år dvs kan paja snart. Hur vanligt är det att de går sönder efter den tiden och vad kostar det att fixa? Är det en stamrenovering man gör då (är novis på detta) och är det nå mer man bör veta? Det är ett enplan i tegel med inredd källare.

Tack på förhand.:blushing:
 
Jag förmodar nu att du menar med "installationer" menar vatten, värme och avlopp.
Det är svårt att säga. En vvs-installation går inte sönder på samma sätt som ett kylskåp, att det bara slutar fungera. I stället försämras de gradvis. Rören sätts igen, rötter tränger in i avloppen, rören rostar, nån skarv börjar läcka... Systemen orsakar med tiden mer och mer problem, men det betyder inte att de plötsligt kollapsar helt.
Har du tur så kan det fungera problemfritt i hundra år.

Det är också helt omöjligt att säga vad kostar att fixa. Att ta dit en rörmokare som spolar ett avlopp eller byter en skarv kostar i storleksordningen en tusenlapp. Skulle du komma på att du vill byta all vvs i hela huset så kan det handla om hundratusentals kronor. Men det är inte särskilt troligt i ett 70-talshus.
 
Tusen tack för svaret, det lät ju positivt. Betyder det att om man eventuellt gör renoveringar lite då och då på rör m.m. att de har en längre livslängd. Vi vill ju inte köpa ett hus där vi måste börja med att renovera totalt för hundratals tusen. Kan du ge mig tips på vad man bör kolla vid besiktning och om man tar dit en rörmokare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.