Vi har en tid letat efter en tomt i Göteborgsområdet, och faktiskt hittat ett par som vi trivts med. Inte prismässigt :) men med läget. Dock har dessa tomter kategoriskt förmedlats av husfirmor och man förbinder sig alltså att bygga just deras hus på tomten. Detta har av olika anledningar inte fungerat för oss, och det känns inte heller trevligt att veta att de förmodligen har en rätt fin marginal på affärerna....

Nu är vi på gång att växla inriktning och istället själva tillfråga fastighetsägare i de områden vi finner intressanta om de kan tänka sig att stycka av tomten.

Hur går man praktiskt tillväga om någon skulle vara intresserad av att stycka av sin tomt? Ungefär vad kostar avstyckningsproceduren? Är den tidskrävande? Hur fungerar det med V/A och el om området är detaljplanerat? Vad finns det mer att tänka på?

Hur har det fungerat för Er som gjort det?
 
Det var många frågor:

1) Skriv ett kontrakt med klausul om att köpet bara går igenom givet att ni har ett positivt förhandsbesked.

2) Sök förhandsbesked för området -byggnadsnämden har rätta dokument för detta. Kostar ca 5000 i Östergötland

3) Väl godkänt - sök avstyckning hos lantmäteriet - tala med länsstyrelsen. Avstyckning kostar ca 20 000 kr. Denna kostnad skall specas i kontraktet. Normalt betalar säljaren om han initierat processen. I detta fall kanske ni får stå för kostnaden. Tänk på det mht priset.

4) Väl detta klart - sök bygglov. Förhandsbeskedet är som ett förbygglov och en viss försäkring att detta funkar.

VA och El anslutes till kommunala nätet givet att det finns. Kostnad ca 100 tkr. Annars måste ni gräva egen brunn och anordna en trekammarlösning för avlopp - samma pengar. Detta skall specas i förhandsbeskedet.

Processen i Gbg tar säkert 6 mån min.

Lycka till!
 
Tack för det utförliga svaret Kalle. Du lämnade inga frågetecken efter Dig, och nu pågår efterforskningar hos kommun/lantmäteri för att förhöra oss om hur lång tid processen tar......
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.