Jag och min fästmö har letat tomt i ytterkant av stockholmsområdet ett tag och jag fattar inte hur folk har råd med de priser som är. Majoriteten av de tomter som finns är på lite under 1000 kvm och ligger på över 2 M kr. Ska man sedan ha hus på det så är man uppe i över 3 M kanske upp mot 4 M. Hur tusan har folk råd?
Att hitta en tomt på + 2000 kvm för 1 M eller lägre verkar helt omöjligt om man vill ha möjighet till kommunalt VA. Att ha brunn och tank verkar så bökigt. Eller....

Tittar man på tomter i norrtälje eller södertälje ligger ju tomterna på 1/3 av priset eller lägre men restid och kostnaden för resorna skulle bli en belastning. Med tanke på hur dyrt det är borde ju stlmare tjäna dubbelt så mycket som i resten av landet och så är det ju knappast.

Så hur har ni råd alla ni som köpt i sthlm.
 
Hjälp vilka priser!! Ibland är man glad att man inte bor i storstan:) Vi får ju hela huset här för de pengar ni betalar för tomten! Men brunn eller tank tror jag inte du ska vara rädd för. Här på "landet" har ju varannan kotte det ;)
 
Jaaa du, vi är nog några ute i landet som också undrar hur nybyggare i Sthlm, Gbg och Malmö har råd.
Sthlmare kanske inte tjänar dubbelt så mycket som i resten av landet men inte långt ifrån (beror naturligtvis på vilken bransch du jobbar i och var du bor).
Borde också hänga ihop med hur bankerna värderar ditt hus i Sthlm och att bostadsmarknaden är säkrare där än i de djupa smålandsskogarna eller norrländska ödemarken.
På sådana platser byggs nog inte många hus i 4 miljoners klassen. ;)
 
Ett tips som inte direkt höjer tågan hos er stockholmare, men väl övriga, är ett exempel som min kompis lyckades med. Han skulle bygga nytt och fick kalla handen hos FSB, han tog då kontakt med en annan bank och ringde direkt till stockholm där de höll på att trilla av stolen inför uppgiften att man kunde bygga ett sprillans nytt hus med tomt o alla omkostnader för 2.3 mille och fick genast beviljat ett lån... (den enes död, den andres bröd.....trist men sant)

F.ö. skall vi borra brunn och anlägga avlopp, kostar precis lika mycket som kommunens VA-anslutnings avgift, sen har vi ju gratis vatten i fortsättningen, bökigt? Nix, får bara hålla koll på vattenkvaliteten o pump
 
Tror vi tjänar långt från dubbelt men visst är lönerna lite högre. Jag tror dock det speglar ökade priser för att leva men långt från de att skaffa bostad.

Men fungerar filterna bra vad gäller tungmetaller, kemiska föroreninger m.m. Och ska man ha cistern måste den ju tömmas, hur ofta behövs det och vad går det på? Sedan kan man ju också fråga sig hur vattenkvaliteten skiljer sig i en ytterförort till sthlm och ett par mil utanför en småstad någonstans i norrland el dyl.
 
Är man född och uppväxt i Sthlm är man van att bara le och betala.
 
Pedda_P tog upp en sak som jag funderat på. Inför vårt byggande tog jag kontakt med en del bankkontor i Stockholm, eftersom vi bygger i Stockholmsområdet. Men det var svårt att få ner kreditivräntan under 4%. Samtidigt läste jag hur andra människor på andra orter i Sverige fick räntor på under 3%, i samma bank. Varför? Uppenbarligen skiljer sig räntevillkoren mellan regionkontor inom samma bank, om jag kontaktar ett annat kontor utanför Stockholm, kan jag då få ner min ränta?

Mitt sunda förnuft säger att det inte borde fungera, men fördelar banker vinster/provision till sina respektive kontor baserat på hur mycket enskilda handläggare/regionkontor säljer in, kanske det är en möjlighet?

/eva
 
Tja, om man räknar på det så förstår man att rätt många har råd att bygga för 4 miljoner.

Genomsnittslönen (inklusive rörliga tillägg) för tjänstemän inom privat sektor (vilket det finns gott om i Stockholm) är i riket totalt 28183 kr (enligt SCB).

Om vi tänker att lönerna ligger 15% högre i Stockholm (inte orimligt), så innebär det snittlön för denna grupp på 32410 kr i Stockholm. Netto innebär det ca 21128 kr i månaden.

Ett hushåll med två tjänstemän inom privat sektor har således enligt dessa antaganden i snitt 42257 kr netto.

Låt oss anta att de har två barn. Då behöver de minst 14000 kr kvar att leva på efter boendet, men eftersom det är dyrt i Stockholm så lägger vi på 15% där också, och får 16100 kr som de ska ha kvar.

Vi kan räkna med driftskostnader på 2500 kr i månaden för ett nytt hus. Återstår då till räntebetalning gör 23657 kr i månaden. Tack vare skattereduktionen klarar de brutto räntor på 33796 kr i månaden, eller 405547 kr per år.

Om vi räknar omvänt vilket lån det ger råd till och vi utgår från en ränta på 6% (för att de ska klara kommande räntehöjningar), så innebär det att de klarar ett lån på ca 6,76 miljoner kr, så länge de kan slippa topplån (vilket man bör göra när man bygger i Stockholm, pga höga andrahandspriser på hus).

Så då har de nog inga problem alls att få lån på 4 miljoner. Som ni ser så behöver man gå ner en bit i lön för att 4 miljoner ska bli oöverstigligt.
 
Vill bara svara på det där med brunn... Vi hade egen brunn då vi bodde i vårt förra hus. Slamtömning gjordes en gång om året och kostade då ung. 700kr/år. att jämföra med sophämtningen som kostade ung. 1300/år. Att ha egen brunn är inte det minsta komplicerat! :) Däremot är det lätt gatt glömma bort nu då¨vi flyttat tillbaka att vattnet KOSTAR pengar och att man inte kan öda med vattnet på samma sätt som tidigare... ::)
 
pinscher skrev:
Att ha brunn och tank verkar så bökigt. Eller....
Är ni verkligen säkra på att hus är er grej? Om ni tycker att det verkar bökigt så kanske ni ska ta en funderare till.
 
Vill bara påpeka att det är _bökigt_ när man glömmer ställa fram en proppfull soptunna den dagen den skall tömmas.

Vi bor inte låpngt ifrån soptippen, ung 5 minuters cykelväg fram och tillbaka. Och jo vi var nästan på väg att rulla tunnan till tippen  ;D Men jag tyckte det skulle vara för pinsamt och min fru tyckte tunnan var för tung.
 
Vill bara påpeka att det är _bökigt_ när man glömmer ställa fram en proppfull soptunna den dagen den skall tömmas.
Japp, det där är bökigt. Vi har dessutom hämtkompost, så varannan vecka hämtas soporna och varannan komposten, så det gäller att hålla reda på vad som ska ut också, och det är inget vidare att glömma att ställa ut kompostbehållaren så att den får stå i två veckor till i sommarvärmen och ruttna.
 
Det verkar ju helt klart som att brunn är ett alternativ från det som framgår här.

Vad gäller lönen så är jag ganska nyexad men jobbar inom privat sektor och inom IT vilket borde ge mig en rätt bra lön. Jag har 22,5 k vilket är nästan i klass med vad mina föräldrar har som är lärare och 60+. Min fästmö tjänar dock lägre så visst skulle vi väl klara ett lån på 3 M men det är ju också frågan om vad bankerna tror. Nu är jag ju "bara" 25 så vissa skulle kanske tycka det är lite tidigt men eftersom jag vantrivs i lägenheten innanför tullarna och saknar en rejäl tomt så vill jag helst inte vänta kanske 5 år eller så.

Så vitt jag kan se är valet att antingen flytta eller köpa en lgh vilket inte är billigt heller men iaf hamnar runt 1 M.
 
Har tittat på flera tomter som kostade runt 0,8-1,3 milj i söderförorterna så visst finns det billigare tomter. Vart vill ni bygga?

Vi har hittat en fin tomt på ca 1000 kvm som går loss på 1.025.000 kr. Helt ok pris med Stockholmsmått mätt men visst är det sjukt mycket pengar!
 
Vi tjänar INTE så mycket som någon räknade här ovan, men kan inte tänka oss flytta från Sthlm där vi är uppvuxna och har familjerna.

Hur vi har råd att bygga ett hus i Sthlm där tomten gick på närmare 2 mille och hela bygget på närmare 5 är en lång och mödösam historia. Vi är unga bägge två, med helt vanliga jobb (lärare och administratör) och inga rika föräldrar men med stora drömmar och mycket tålamod och lite galna kanske...

För 6 år sen köpte vi vårt första hus, kunde inte tänka oss att köpa något över en miljon. Hittade ett för strax över miljonen där vi bodde i 6 månader. Insåg att vi med ett litet barn inte ville lägga alla pengar och all tid på att renovera detta otroligt charmiga men rätt så förfallna hus, så vi sålde och köpte ett som var lite dyrare och i mycket bättre skick (hade dock fixat lite med huset, så fick lite vinst). Men efter några år var vi inte riktigt nöjda med det huset heller, badrummen samt köket var alldeles för små och drömmen om ett helt nybyggt hus blev rätt så lockande. Nu hade vi sån tur att huspriserna hade under den här tiden gått upp ordentligt och min sambo hade byggt ett jättesjysst garage till samt att vi hade renoverat huset en hel del. Vi hittade en tomt i ett väldigt attraktivt område för 1,5 miljoner, som var väldigt billigt i det området (tomten annonserades aldrig av någon konstig anledning, vi fick reda på det av en vän) och sålde huset. Fick som tur var en rejäl vinst på huset. Flyttade in till mina föräldrar under byggets gång och kunde spara mycket pengar under det 1 1/2 året vi bodde där. Det blev många vändor i det bygget, byggföretag som nästan gick i konkurs, byggare som inte kunde göra det de hade lovat och en hel del annan strul. Måste erkänna att vi fick skylla oss själva där lite, eftersom vi skulle ha så stort och fint så billigt som möjligt, så en medveten risk tog vi vid val av byggfirma. Det slutade med att sambon fick ta tjänstledigt från jobbet och göra väldigt mycket själv. Han jobbade i huset från 7 på morgonen till 1-2 på nätterna i 3 månader. Men till slut kunde vi flytta in i huset och bodde där i ett år. Övervåningen var fortfarande oinredd, samt tomten oanlagd och vi ville inte ta mera lån för att göra det klart och sambons vilja att bygga klart hade tagit slut. Så vi fick en ny idé, kolla vad vi kunde få om vi sålde huset och köpa ett helt färdigt gammalt hus i samma område. Så vi la in huset till försäljning och fick hutlöst bra betalt (pga det attraktiva området och måste erkänna att huset var riktigt fint, vi hade inte snålat på mycket). Efter att gått på ett antal husvisningar, mårkte vi att huspriserna gick upp 1/2 - 1 miljon i budgivning, så de hamnade i prisnivå på 4-5 miljoner och då var det ändå hus som skulle behöva fixas något med. Nu var det viktigaste att vår dotter inte skulle behöva byta skola, hon hade ju redan tvingats flytta ett antal gånger, annars hade vi valt att flytta till något billigare område. Men det hela slutade med att vi såg en tomt till salu nära hennes skola och slog till. Huset kommer nästa vecka och den här gången ska vi inte behöva bygga något själva, utan nyckelfärdigt och helt inrett hus ska vi få. Vi bor återigen hemma hos mina föräldrar tills huset blir klart. Många av våra vänner och bekanta har tyckt att vi är galna, men inga av dem har i närheten av lika fint boende som vi kommer att ha ;). Vi kommer att ha lite för mycket lån i min smak, men månadskostnaderna blir ändå billigare än för många andra som bor i hyresrätt/bostadsrätt eller radhus för 2 miljoner. Lite roligt när vi tänker på första gången vi gick till banker och ville låna till första husbygget, vi blev nekade på flera stycken, men hittade en bra kontakt på en bank som har följt med oss ända tilll nu. Han förlorade aldrig hoppet om oss även när det såg lite mörkt ut och nu när vi frågar honom om det är ok med att vi lånar såhär skrattar han bara och säger att vi som kunde betala tomten på 2 miljoner kontant kan nog låna en hel del...

Det är vår historia och känner jag oss rätt är den inte slut än... (Fast mina föräldrar sa att vi fick bo hos dem denna vända enbart om det var sista gången vi flyttade. Men tror inte de är omöjliga :)).

Hälsn.
Mariana
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.