Nu när grunden är gjuten, källaren murad och kök och hall håller på att upphandlas är det dags att börja snegla så smått på nästa moment i ombyggnaden - trappan.

Nya trappan till källaren (och senare nya till övervåningen) blir två U-trappor. De kommer att hamna i ett "trapphus" mellan 1) befintlig yttervägg, 2) ny vägg som ska muras (källarplan) och reglas (entreplan) i trappans bakre del, och 3) murstocken + ny vägg som ska byggas i källarplan/entreplan.

Nu till min fråga. Behöver vi "bygga ut" någonting vid murstocken innan vi sätter trappan, av brandskyddsskäl eller liknande?

Vi kan nog räkna med att vi kommer att elda i murstocken, ifall det har någon betydelse (det kanske man alltid räknar med).
 
Grundregeln är 100 mm till brännbart material från utsidan murstocken. Murstocken ska vara putsad eller slammad i hela sin längd. Hur du bygger för att uppnå 100 mm avstånd är svårt/omöjligt att säga i ditt specifika fall. Du vet nog bäst själv kanske.
 
Aj då... hade hoppats att det räcker med typ 5 cm. Men måste man så måste man.

måste fråga om detta är nya regler? Huset från -44 har ju t ex bjälklag direkt runt murstocken...
och köksskåpen sitter PÅ den på baksidan...

Om man ska skapa en 10 cm "ficka" vid en vägg skulle min första tanke vara att regla ut den med vanliga träreglar. Men det måste ju finnas andra material att använda som i så fall inte är brännbara?

Mvh
Katarina
 
Hör med sotarmästaren. Han kanske kan komma hem. Sotaren här i stan brukar dock snacka om 10cm. Men ibland nämns minerit mellan och att då räcker det med 5cm enligt vår sotarmästare.
 
Vi satte dubbla lager brandgips vid övergång 1-2a våning och sen är det gjutet mot golvbjälke. Vi har också tagit fram mursyocken på övervån för mer värmekomfort
Förr så verkar det som dom körde in plankor dikt mot murstocken och vårt hus har dtått sen 1928 men det kanske beror på tur. tjärbrasa i rökkanalen kan snabbt bli 1000gr och då gäller det att ha bra isolerat
 
Hej, lite återkoppling.

Efter lite funderande ringde vi kommunens sotare som skickade ut en kille som gjorde en "kartering" och kom med vettiga råd. Efter 1800 pix (det man inte kan får man betala för) blev vi lite klokare.

Vet ej om det gäller alla kommuner men hos oss tycks det bara vara RÖKKANALEN som har den här begränsningen på avstånd till brännbart material, dvs det gäller inte hela murstocken, bara den kanal som det kommer rök i. Han föreslog att vi skulle lägga in en "rökgasslang omgärdad av värmeculit" för att ytterligare isolera den (kanalen var visst ganska stor). Sen skulle vi kunna bygga med trä emot.

Sen var det tydligen inga problem att kakla direkt på murstocken på den sidan som blir badrum. Det var bara ytterligare ett isolerande lager (det var någon annan som sa det över telefon tidigare, från samma firma).

Hoppas nu det här stämmer för det lät bra.. :)

Tack alla för kommentarer så långt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.