O
Jag har en bod som behöver renoveras. Väggarna består idag av två lager plank med mineralull där i mellan. Den inre plankväggen har fått gliporna spacklade med gips- eller sandspackel och sedan målats. Ny fasad och tilläggsisolering på utsidan behandlas i den här tråden: https://www.byggahus.se/forum/threads/vad-goer-jag-med-det-haer.318282/

Frågan är hur jag bäst fortsätter inuti när utsidan är klar. Det enda jag vet är att jag vill fälla in nya elrör i väggarna och sätta gips ytterst. Men vad borde jag göra något bra innanför det? En tanke är ju att bort den inre plankväggen, dubbla isoleringen och sätta ångspärr innan luftspalt med OSB- och gips-skiva längst ut men det kanske är bortkastade pengar?

Taket är idag spontat plank med 15-20 cm kutterspån. Tanken är att även isolera det på ett bättre sätt med moderna material, men jag har inte riktigt läst på hur det går till. Några särskilt att tänka på?

Tenken är att boden skall bli en snickarverkstad för åretruntbruk. Så det blir en del rör för ventilation, luftfilter och spånsug skall in. Värme är tänkt att komma från en luft-luft-värmepump och/eller eventuellt en modern kamin ansluten till den gamla murstocken.
 
Ska du ha fuktspärr så måste du hålla dig på +8c.
När det gäller yttervägg så skulle jag göra så här ytterpanel-luftspalt-vindpapp-isolering-fuktsoärr-osb-gips.
När det gäller taket så får inte isoleringen ligga emot råsponten. Det ska vara ventilerat mellan isolering och upp till taknock
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.