Hej,
håller på att sätter nytt undertak och får då ett avstånd mellan dosa och tak. Har äldre dosor som är spikade genom dosan. Har förstått att dessa kallas för b-dosa. (ca 82mm i ytterdiameter med centrumskruv).
Undertaket som jag sätter är allmoge/herrgårds panel, dvs ej plan yta.

1) Är det korrekt att försöka hitta en påbyggnads/förhöjningsring samt sen sätta en taklosdock exempelvis https://www.ahlsell.se/10/el-1/inst...tag-och-lampstickproppar/takmonterad/1895862/
har hittat dosclips https://www.elbutik.se/product.html/dosclips-till-dosor-som-saknar-fastring som skapar skruvmöjlighet. Har dock inte lyckats hitta en lämplig förhöjningsring, behöver ca 30mm. Någon som kan länka till någon sån?

2) Bör jag ta ett hål i panelen som matchar dosan, kanske lite större, säg 84mm, eller ska man såga ett 117 mm hål för att göra takdoslocket plant med panelen.
 
1. Det är ett tillåtet sätt att bygga på med förhöjningsringar som verkar lämpligt i ditt fall med dina 30 mm. Du kan ju sätta ihop flera för att få just 30 mm totalt, eller snickra ihop något mha dosmateriel. Kanske skulle dessa gå att sätta ihop 3 + 13 + 13 mm?
https://www.elbutik.se/product.html/forhojningsring-kopplingsdosa-3mm/13mm

2. Det finns inget bör eller ska på denna fråga heller. Normalt tar man upp ett 84 mm hål, men vill du fälla in takuttaget "två gånger" så får du det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.