Vi har byggt nytt på en tomt som tidigare var igenvuxen med slånbärsbuskar och liknande "småris", nu består marken av ganska hårt packad jord efter alla maskiner som kört på tomten. Marken är rätt så jämn så vi behöver bara lägga på matjord för att kunna så gräs och göra andra plateringar. Men hur gör vi där tomten tar slut för att matjorden inte ska "spilla över" på vägen som går precis utanför. Måste vi göra någon slags "mur" som ramar in trädgården så att matjorden hålls på plats? Det blir ju en viss nivåskillnad mellan vår tomt och marken utanför.
 
H
Har du några bilder?
 
Är det gammal åkermark? Om det är så kan ni nog lägga på sand och mull (mängd beroende på nuvarande karaktär på jorden) sen fräser ni ihop allt med en stor traktorfräs. Matjord (oftast anläggningsjord) som man köper är ganska så dålig och har ni bra jord om än packad så bättre att bättra den. Gräs är inte så krävande så det mesta funkar. Dumt att köpa om det ligger bra redan. Ni bör fräsa oavsett annars måste det på ganska mycket ovanpå om det ska bli bra.
 
BirgitS
Matjord har ni ju redan, dvs jord som innehåller mullämnen mm. så att något kan växa till skillnad från den alv som ligger under matjorden eller från fyllnadsmassor som kan bestå av diverse konstiga saker. Det som behövs i ditt fall är att få in luft i matjorden och det får man med en jordfräs, eller em det finns en befintlig gräsmatta som man vill få att växa bättre en vertikalskärare.
 
Kompaktering efter tunga maskiner ger ofta trista effekter efter flera år ock då hjälper kabske inte en jordfräs. Jorden bör luftas åtminstone 60 cm ner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.