Behöver lite hjälp!
Ska bygga nytt värmesystem på en liten gård, nybyggt pannrum ca 20m från huset(90m2), i samma hus som pannrum blir ett litet garage som ska värmas till 10-15 grader, ca 20m från pannrum och 15m från huset finns en verkstad som ska värmas till 15-17 grader!

Hur löser man detta bäst? Hade tänkt ha en elektrisk vvb i huset för att aldrig behöva va utan varmvatten. Ska man ha en tank med vv-slinga i huset som körs i serie med vvb eller kan man ha nån värmeväxlare på radiatorvattnet istället, på inkommande el retur isåfall?
Eller ska man ha vv-slinga i nån tank ute i pannrum istället?

Hur löser man värmen till dom två andra utrymmen, kan man köra ut returen från huset till verkstad först och sen till garaget eller måste jag ha en separat kulvert till verkstad?
Behöver jag shuntar (3) till varje utrymme?
 
Hmm...
En variant är att du sätter en tank i huset med högt monterad elpatron och sätt kulvertstyrning för att ladda tanken inne. Installera (lås) shunten på tanken inne så du inte kan använda toppvattnet till radiatorslingan. En elpatron är bra som säkerhet om du inte kan använda din bioanläggning av någon anledning.

Om du kan använda returvattnet för att värma andra utrymmen beror på vilken framledningstemperatur och effekt som behövs i dessa utrymmen. Antaget detta så kan du använda returen från värmesystemet i huset till verktstaden, är nog en bra idé att sätta en shunt före kulverten för att inte köra ut onödigt varmt vatten.

Beroende på effektbehovet för garaget så kan du kanske även använda returen från huset till garaget med det är risk att det blir ojämn värme (bara när laddningen av tanken sker) En idé kan också vara att du ställer tankarna ute i garaget om du har platsen för att ta tillvara spillvärmen. Eller också sätter du en egen shuntgrupp dit helt enkelt.
 
Vet folk som kör längre kulvert än 20 m utan både beredare och VVC utan problem, men vill man ha VV direkt blir det beredare eller VVC. Vid beredare har inkopplingen stor betydelse, går allt vatten genom beredaren kommer alla mindre tappningar att vara 100% elvärmda, bättre att låta beredaren spetsa VV via blandningsventil. Finns en tråd om just detta.

Med så kort kulvert är det bästa att ha en TVA i pannrummet och 4-pipig kulvert till huset.
Enda nyttan med att använda returvatten till att värma bilokalerna är att lagringskapaciteten ökar i ev. tank. Du skriver inte vad värmekällan är.

Självklart delas systemen upp på 3 separata shuntar. Vill man öka lagringskapaciteten genom att utnyttja returvatten i första han finns BIV shunt.
 
Värmekällan blir vedpanna på ca 35-40kW, ca 1500-2500l tankar.
Matss, vad menar du med att lagringskapaciteten ökar?
Kan du länka tråden om vvb?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.