Vårt hus är byggt ca 1850 och grunden är gjord av ganska grovt huggna naturstenar med rejäla glipor emellan.
Jag har läst här på forumet hur folk har gjort med sina grunder. Men har inte riktigt fått klart för mig hur ni gör.
Idag ligger det golv kvar i några av rummen och det är jättelika råtthål i hörnen. Så nu när vi ska börja med grunden så vill vi inte att de små liven ska ta sig in igen.
Har ni tätat springorna mellan stenarna med kalkbruk eller något annat och satt in ventiler?
Eller kan råttorna springa fritt under huset och man satsar på att få en tätt trossbotten?
Hur tjock isolering bör man ha i golvet, räcker 15 cm?
Johanna
 
Råttfällor. Det enda som hjälper. Du kan inte täta bort mössen. I alla fall inte under huset. Jag skulle låta stengrunden vara som den är. Däremot kan du göra ingångarna lite mer ogästvänliga, genom att lägga färskt enris runt grunden, och särskilt i de största gliporna. Det provade jag med viss skepsis i höstas, och det kan ha hjälpt en aning. Men musfritt blir aldrig ett gammalt hus.
 
Dessutom riskerar du att ändra förutsättningarna under huset om du sätter igen grunden, vilket kan medföra fuktproblem. I mitt fall gjorde jag ett hästjobb och tog bort en he...tes massa organiskt material under huset. Detta visade sig ha fungerat som värmeskjöld och viss fuktspärr, med påföljd att det kom "tillväxt" på trossbotten direkt. Det hade hållit sedan 1895 innan jag var där och kluddade...

Det är också så att det är nästan omöjligt att säga hur det kommer bli genom de tänkta ändringarna. Det som fungerar i ena grunden fungerar sämre i andra...

Bara en lite varning...
 
Jag har förstått att grunder är en känslig historia. Nu finns inte riktigt något gammalt och ursprungligt kvar av trossbotten och golvbjälkar eftersom den förre ägaren tyckte att han skulle ha ett bilgarage med smörjgrop. Så vi har en urgrävd smörjgrop i stora salen och två uppkapade garageportar i ena gaveln. Det blev dock aldrig något färdigt garage.
Musfritt har jag inte räknat med men jag kan ju göra vad jag kan. Stort tack för tipsen!
Johanna
 
Vet du, jag har faktiskt sett en gammal parstuga som omvandlats till garage, så du är dessvärre inte ensam...

Vi kommer att täta fogarna på naturstensgrunden med kalkbruk. Dock har vi inte någon huggen stengrund, och därtill en som varit tätad med cement de senaste femtio åren. Invändigt har vi tätat med ett väldigt finmaskigt hönsnät (som möss teoretiskt inte ska kunna ta sig igenom, kommer dock inte ihåg hur stora hålen var, men ungefär som ett myggnät), över det en markduk för vindtätning och så har vi ett lager leca längst ut mot grunden - som isolering, men det är också något som möss inte tar sig igenom. Kalk är annars något som traditionellt har använts längst grunden för att göra det otrevligt för möss.
 
ingelajohanna skrev:
Jag har förstått att grunder är en känslig historia. Nu finns inte riktigt något gammalt och ursprungligt kvar av trossbotten och golvbjälkar eftersom den förre ägaren tyckte att han skulle ha ett bilgarage med smörjgrop. Så vi har en urgrävd smörjgrop i stora salen och två uppkapade garageportar i ena gaveln. Det blev dock aldrig något färdigt garage.
Musfritt har jag inte räknat med men jag kan ju göra vad jag kan. Stort tack för tipsen!
Johanna
Smörjgrop i stora salen? Det var ju lite originellt.... Då har du ju ganska fria händer att skapa något nytt, om man ska se det från den positiva sidan.
 
Fyll med leca kuler, det gillar inte mössen, gångarna bara rasar ihop, och de smakar illa (kulorna alltså, inte mössen, de är delikata)
 
Fördelen med smörjgropen är att vi har kunnat konstatera att grunden verkar bra dränerad eftersom vi aldrig har sett något stående vatten trots att den är 2 meter djup.
Vi vill gärna ha en så luftig grund som möjligt eftersom vi har problem med markradon här så helst hade jag sluppit att täta fogarna mellan grundstenarna.
Isolering i golvet då? Hur mycket bör man ha för att slippa gå med stövlar inomhus?
Råttor har vi gott om men jag vet inte om jag vill smaka.
 
KATT!
Det enda som funkar.
 
Vi har en sån där pipare på vinden som hjälpte mot ett gäng möss. De var himla gulliga i skafferiet när de knyckte knäckebröd men mindre roliga när de sprang och gnisslade i väggarna när man skulle sova. Det var en som promenerade på vardagsrumsgolvet och när han märkte att vi satt i soffan sprang han mot närmsta golvlist och försvann. Bara det att nu när jag rev upp parketten så visade det sig att det var gjutet betonggolv under, och det finns inte minsta glipa mellan betongen och den putsade väggen, så jag vet då rakt inte vart han blev av. Det var bara en enkel 70-talsgolvlist också, så det kan inte ha varit mycket att springa bakom!

Betongen är mycket varm och torr, men jag har inte lust att gräva vidare i den för att se hur de har gjutit på den...
 
Katt, katt, katt. Är oslagbart. En pipare är också mycket effektiv. Har planerat för en i nya skafferiet!
 
Förlåt en okunnig, men var hittar man sådana pipare? Är det sådana som man sätter i eluttaget som de brukar annonsera om lite varstanns - jag trodde aldrig att de fungerade!
 
Just såna man sätter i elurtag. Jag köpte våran på Granngården.
 
Fungerar jättebra, men som jag har förstått det kan du fortfarande få problem om du har matrester eller annat ätbart framme. Tydligen så kan mössen lära sig att ljudet inte är farlligt / jobbigt eller åtminstonde att det är något man kan stå ut med dom det vankas mat.
 
ingelajohanna skrev:
Isolering i golvet då? Hur mycket bör man ha för att slippa gå med stövlar inomhus?.
Det kanske är ändrade förutsättnignar om ni har "öppet" in under huset, men runt 20 cm isolering blev vi rådda att lägga.

Mvh
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.