Vi hade en dylik ventil i vårt badrum. När man har duschat är det väl meningen att fukten/luften ska gå ut den vägen? Det kommer dock IN luft med damm/skit som lägger sig på underliggande ytor som golv mm. Vi har ventiler i många av våra fönster upptill i huset. Där kommer det också IN luft.

Frågan är åt vilket håll luften ska cirkulera, om den kommer IN genom dessa ventiler, var går den då UT? Vi har fått en intelivent fläkt monterad i badrummet som startar när den känner fukten när man duschar och suger ut den väldigt bra. Men som sagt när den inte går kommer det in luft den vägen.

Vi har vad jag förstår ett ventilationssystem som går med självdrag men åt vilka håll ska luften cirkulera/gå?
Tacksam för svar.
 
  • Ventil i taket av ett badrum, visar en stängd positionsindikator för ventilationssystemet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Det är meningen att luften ska gå ut i rum som "smutsar" ner luften, t.ex. badrum, tvättstuga, kök, samt luften ska komma in i rum där man vistas länge, t.ex. sov- och vardagsrum.

Var luften åker ut i ditt hus är det ju svårt för någon annan att veta. Du får gå omkring med ett tunt papper (1 lager toapapper) och se om det böjer sig utåt i någon springa, ventil etc.

Självdrag fungerar dåligt när det inte finns någon varm murstock.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
BirgitS: Tack för svaret.

Ok, då fungerar det inte så bra i badrummet och på gästtoan där det kommer in luft istället för tvärtom (bilden är från gästtoan). Fukten från duschen försvinner dock fint efter dusch då fläkten startar. Vi fick byggt en tvättstuga och där sitter nu en PAX-fläkt som drar ut luft på ett effektivt sätt.

Ska ta ditt tips och kolla med en bit papper eller röken från en släkt tändsticka. Vi har ingen varm murstock (ingen eldstad/kamin).
 
BirgitS
Det vanligaste är nog då att man sätter in mekanisk frånluft, dvs. fläktar som går jämnt i badrum, tvättstuga, toaletter och kök etc, samt ser till att det finns tilluftsventiler i sov-, vardagsrum etc. och att luften kan passera från tilluftsventilerna till fläktarna under/över dörrarna.
 

Ok, vår fläkt i badrummet går bara när den känner fukten från duschen eller ibland när det är rått skitväder/blött väder ute.​

 
BirgitS
Och då blir inte luftomsättningen i huset bra.
 
Så du menar att man bör ställa fläkten så att den går hela tiden, håller den för det?
 
Om ni också har en mekanisk fläkt i badrummet skulle jag stänga ventilen på bilden och låt fläkten göra jobbet. Vi har bara ventil i taket och det funkar fint så länge man l kommer ihåg att lämna badrums dörren på glänt när ingen är där, självdraget klar inte och suga luft genom gliporna i en stängd dörr.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
topmount: Vi hade en ventil tidigare där fläkten nu sitter men fukten hängde kvar väldigt länge då och vi öppnade därför dörren efter att man hade duschat för att få ut den snabbare. Vi låter alltid dörren vara öppen mest för att vi har vattenburen golvvärme i huset och det går samlingsrör just under golvet badrummet och blir varmt där.

Bilden visar ventilen på gästtoan.
 
BirgitS
SM7FBJ SM7FBJ skrev:
Så du menar att man bör ställa fläkten så att den går hela tiden, håller den för det?
Det ska nog vara den sorts fläkt som är gjord för att gå hela tiden. Jag vet att Pax har en sån (Calima) men jag tror att Intellivent har en också.

Och som topmount skrev, du ska inte ha både en fläkt och en ventil i ett badrum.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Det ska nog vara den sorts fläkt som är gjord för att gå hela tiden. Jag vet att Pax har en sån (Calima) men jag tror att Intellivent har en också.

Och som topmount skrev, du ska inte ha både en fläkt och en ventil i ett badrum.
Det har vi inte heller
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Jag har kontaktat fresh.se's support, får se vad de säger om man kan ha fläkten gående hela tiden.
Återkommer.
 
Det går att ställa in fläkten på kontinuerlig drift men den ändrar inte varvtalet om det kommer fukt från duschen, man måste då manuellt öka varvtalet vilket blir bökigt då den sitter i taket.
 
BirgitS
Pröva hur det blir med ventilationen i huset när fläkten går kontinuerligt. Om du inte tycker att ångan i badrummet försvinner tillräckligt fort då kan du ju ändra tillbaks.
 
  • Gilla
SM7FBJ
  • Laddar…
Det finns fläktar både från PAX och Fresh som kör fläkten på en inställd låg hatighet normalt, och varvar upp närt fuktsensorn reagerar.

Ang. att det blir skitigt vid ventilen. Det blir det även om luften går ut åt rätt håll. Dammig luft från hela huset dras mot utsuget i våtrummen. En del av dammet faller ned därinne, annat fastnar på ventilen/fläkten (det mesta passerar ut). Du får minst lika mycket damm som går ut via ventilationen varje vecka som du får i dammsugarpåsen när du dammsuger
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.