Hej,
Vi är på gång att bygga ut vårt 1 planshus med källare. Vi tänker förlänga huskroppen med både källare och första planet och till sist göra ett taklyft (idag är det ett plattak från 1969).
Min första fundering är hur den nya källarendelen ska förankras i den äldre?
Vi tänker oss göra en källaringång ner i den nya delen, vad tycker du om källartrappor utomhus? Är det bättre att bygga in den under tak och med väggar, tex genom att koppla den till garage/ car port?
 
Man kan förankra på två sätt. Det ena är att man försöker få en stum förankring som ska se till att båda delarna sitter obönhörligen fast i varandra. Detta brukar göras genom att gjuta fast den nya konstruktionen med den gamla. Risken finns att anslutningen inte blir 100% stum och då får man sprickbildning efter ett tag.
Man kan också välja en lite mer rölig sammankoppling som tillåter att de båda byggnaderna rör sig lite olika. Här får man då ta upp rörelsen i en fog som tätas med någon form av rörlig fog.
Låt en kostruktör titta på problemet och komma med den lösning som är bäst för ert bygge.

Problemet med utvändiga källrtrappor är att regn och snö kommer ner i trappen. Detta kan man ta hand om med en brunn längst ner. Problemet är bara att dessa brunnar brukar sätta igen med löv, grus etc och inte fungerar som det var tänkt. Då får man lätt en fuktskada i källaren.
Bäst är om man kombinerar brunnen med någon form av väderskydd så att vatten och snö hindras från att komma ner i trappen. Detta kan man aningen lösa genom någon forma av tak/vägg vid trappan eller som ni själva föreslog, bygga in trappan.
 
Är det därmed riskabelt att lägga vattenburen golvvärme över "skarven" mellan det nya och befintliga golvet?
 
Vi pratar om rörelser som är mindre än en milimeter så det borde inte vara några problem med golvvärmen oavsett vilket system du väljer.
För att vara på säkra sidan så hör med leverantören av golvvärmeslingorna att den förläggningen är ok för deras produkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.