Övervåningen i vår 1,5 plans villa från -60 består av ett rum i varje ände och ett allrum med kupor åt båda hållen i mitten (samt kattvind)

Innertaket i allrummet bestod när vi flyttade in av uppspikade träfanerskivor. Nu har vi tagit bort dessa och kvar finns alltså en masonitskiva samt därunder en fuktspärr som perforerats av ~20 spik/m2.

Nu vill vi fixa detta och har kommit fram till att spackla + måla blir för jobbigt. Dessutom vill vi gärna ha en fungerande diffusionsspärr. En försvårande faktor är att taket böjer av utemot kuporna (en rundad böj som innebär att takhöjden sjunker från ~220 till ~200cm)

Vad är lämpligast?

1) Lägga ny diffusionsspärr (plast) utanpå och sedan spika upp någon form av innertakskivor.

2) Ta bort befintlig masonit och lägga ny fuktspärr och därefter spika upp nu masonit och spackla+måla?

Några andra tips? Tacksam för svar :blushing:
 
Alt 2!
Aldrig dubbla diffspärrar med ngt material emellan, då är det bättre att skita i att göra något å bara spika upp nytt tak!
spikhålen som du har nu hade troligen ingen större betydelse före du drog ur spikarna då dom tätar hyfsat när dom sitter genom plasten.
 
Tack!

Nu är halva taket (masoniten) nere. Det jag trodde var en ångspärr visade sig vara en matta aluminiumfolieklädd papp. På jobbet påstod de att det var brandskydd, kan det stämma?

Nu består alltså innertaket av råspont. Ovanpå ligger isolering (glasfiber) och något mer tror jag inte finns.

Så, diffusionsspärr (plast) och sedan gips får det bli. Räcker det med enkelgips (12mm takskiva) eller skall man satsa på dubbel för brandskyddets skull? Jag tycker att enkel borde brandskydda mer än tidigare folie. Kanske 12mm takskiva +6mm renoveringsgips, det senare skall visst vara lättare att böja vilket krävs i vårt tak.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.