tanten vi köpte vårt ställe av tyckte tydligen inte om att byta mattor, det har lett till att golvet har slitits olika mycket och på vissa ställen ser det väldigt mycket ljusare ut än på andra:

golv.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


hur gör man för att få det att se likadant ut? Och, finns det något enkelt sätt för att få det att bli snyggt? :)
 
Slipa och lacka om golvet kanske kan vara något?
 
  • Gilla
RoBo och 1 till
  • Laddar…
Ja, slipa ner och lacka om är enda sättet.
 
Ok slipa ner och lacka om it is:)

vad är det lättaste sättet att slipa ned? Min sambos syster bror hyrde en slip men skulle gärna slippa stress då jag inte vet hur man gör. Kan man köpa en slip för en rimlig penning så man kan lära sig? Vad skall man ha för någon?

finns det lack som gör att det inte blänker så mycket? Hade hellre haft lite mer trä-känsla.

Tack för svaren! Förstår att det är en korkad fråga men vet inte riktigt var jag skall börja någonstans:)
 
Du hur en riktig golvslip. Jag hade nog oljat det.....om det går.
 
Redigerat:
Hur vet man om det går att olja det? Fick förslag på att måla det grått igår vilket gjorde mig ännu mer osäker, vill egentligen bara att det skall bli homogent och snyggt
 
Att måla golvet är enklare än att slipa och lacka / olja. Skulle det inte bli bra så går det fortfarande att slipa.

Jag vet inte av egen erfarenhet, men det har sagts på forumet att det är förhållandevis låg skillnad i kostnad mellan att hyra maskin och slipa själv och att låta en golvslipare göra det.

Olja blir oftast mattare än lack och får en lite annorlunda yta. Det sägs även att man kan fläckbättra vid skador med bättre resultat än om golvet är lackat.
 
Hur stort är det? Är det inte många kvadrat kan du köpa en billig bandslipmaskin på Jula eller Rusta och slipa det själv. Då får man visserligen gå på knä när man nöter ner det men det går, det vet jag av egen erfarenhet :D
 
Om syftet är att det ska lika ut som resten av golvet hade jag inte gjort nåt alls, det kommer ganska snabbt att bli ett naturligt slitage vid dörren.

så mitt råd är att vänta nåt år eller så.

/ATW
 
Kurtivan skrev:
Hur stort är det? Är det inte många kvadrat kan du köpa en billig bandslipmaskin på Jula eller Rusta och slipa det själv. Då får man visserligen gå på knä när man nöter ner det men det går, det vet jag av egen erfarenhet :D
Oj oj börja med att slipa golv med en bandslip när man är helt nybörjare.
Inte ens någon med mycket snickerivana gör det lätt för sig om man kör en liten bandslip över ett golv. Risken är ju stor att man får ett ojämnt golv med stora gropar i.

Allt går men man måste vara medveten om riskerna ;)
 
Ska du slipa måste du ha en riktig golvslipmaskin!

Det är vansinnig svårt att slipa golv (har jag lärt mig den tunga vägen). Jag tänkte göra det själv och började med en vanlig slipmaskin, det tog hur länge som helst och blev riktigt dåligt (=ojämnt). Hyrde en lite större slipmaskin och det blev ännu ojämnare... Hyrde en golvslipmaskin och körde två gropar fortare än kvickt... lämnade tillbaka slipmaskinerna och ringde en golvfirma och fick ett perfekt resultat...
 
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
Jag håller med "ArneTW" i att vänta. Om det är färgskillnaden i det översta golvet som stör så kommer den att försvinna efter ett tag utan matta. Om det är reporna i golvet så måste du slipa hela golvet men ett sådant golv kommer att få repor ganska snart igen om man går in med skor på golvet, det gäller ju oavsett om du målar eller lackar. Oljar du det efter en slipning så syns inte repor lika mycket men det kräver underhåll och inoljning emellanåt.

Golvet nederst dvs på andra sidan tröskeln har troligen varit lackat med en plastlack för du ser hur fukt har kommit in under lacken så att den släppt vid golvspringorna. Detta golv är inte ens lönt att måla innan en slipning för färgen sitter ju inte bättre än underlaget den målas på.

Om du vill ha båda golven riktigt fina igen så är det slipning som gäller och då med golvslipmaskin. Sen vilket ytskikt du ska ha beror nog på hur du använder golvet. Våta skor direkt in på det eller mjuka strumpor....för denna typ av golv är känsliga eftersom materialet är mjukt.

Lack finns i matt så att den blanka ytan behöver du inte få om du gör om det.
 
Att bara måla golvet kommer inte att få det att se lika ut, fläcken där mattan legat kommer att vara både blankare och slätare och reporna i det slitna kommer att framhävas.

Slipa med en riktig golvslipmaskin (sådan kan man hyra) och sedan lacka i flera omgångar med ett slitstarkt lack som får torka ordentligt mellan varje lager. Det är ett mjukt golv du har som egentligen är olämpligt i en hall, som du ser.

Vi hade ett av samma typ i vårt vardagsrum på övervåningen, det kan ju tyckas lämpligt, men så fick vi barn:
IMGA0032.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Av denna aktivitet fick vi halvcentimeterdjupa hack i golvet. Men hon är söt ändå, fast hon hunnit fylla 15 nu. Och gillar fortfarande musik...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.