Hej! Grannen på vår baksida kom i höstas på att han äger en bit av vår tomt, har inte sagt något om detta på dom 12 år som vi bott här. Utan efter vi varit borta en helg så kommer vi hem och han har tagit bort syrenhäcken emellantomterna och större delen av vår hallonhäck och slängt, alltså inte info. oss innan. Nu har han slagit upp ett staket på tomtgräns utan vårt medgivande eller velat diskutera utseende på det. Vi har dock efter mycket påtryckning fått ner det från hans tänka 160 cm till 130 cm. Lagen säger 120 cm i vår kommun vilket vi tydligt sa att vi vill att det ska vara varpå han såga brädorna 120 men sate dom 10 cm ovan mark dvs bli 130. Sen har vi sagt 50 procent genomsläpp enl. lag men han ska ga tätt. Kan har även gjort en grind som går in på vår gård. Eller han kan gå genom kinden något steg men är sen på vår gård. Det går en lada nästan längst med tomtgräns men blir som en gräskil mellan ladan och tomtgränsen som tillhör han, utdragen triangelform, på ca 1m vid grinden till ca 10 cm vid slutet som är hans och grinden är riktad mot den.
Så han kan ta typ två steg ut genom grinden sen blir det så smalt att han är på vår gård. Tycker detta känns väldigt knepigt och obehagligt med grind direkt in på vår gård. Vad säger lagen om detta? Vart kan man hitta lag och fakta om byggnadsregler om staket/ grindar vid tomtgräns?
Han vägrar att lyssna, anser att han har rätt och eftersom han redan byggt inte tänker ändra. Någon som är duktig på detta som kan ge råd och tips?
Mvh Therese
 
Boverkets hemsida har bra information om vad som gäller/vad man får göra utan bygglov mm.

I det fall grannen bryter mot dessa regler kan du begära tillsyn hos din kommun vilket innebär att de går ut och undersöker om han har byggt något olovligt.

i fråga om gräns kan ni i värsta fall be lantmäteriet göra en förrättning där de fastställer var tomtgränsen exakt går. Detta kostar dock ganska mycket och de har full befogenhet att själva avgöra vem som ska ta kostnaden alt fördela den mellan fastigheterna.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
Grind får han ju sätta. Staket får han bygga direkt i tomtgränsen. Nu låter det ju mer som det är ett plank. Som han borde ha bygglov för. Det kan du anmäla till kommunen. Men det är osäkert att något händer.
 
H
Han får ju bygga i direkt närhet till tomtgränsen bara han följer reglerna hos kommunen för staket.
Sen kan han montera 1000 grindar om han vill.
Men han har inte rätt att beträda er tomt utan eran tillåtelsen.

Men ni bestämmer ju om han ska få lov att underhålla staketet från er sida eller om han kan göra det från sin sida.
 
  • Gilla
Linderödsåsen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.