För att få till en belysning vid garageporten ska jag montera en bräda med infällda LED i taket på garageöppningen. Dessa LED ska jag koppla till min befintliga utomhusbelysning som går på skymningsrelä och timer. Jag behöver därför dra kabeln längs fasaden och behöver nu hjälp och tips om hur jag får fast den på snyggaste sätt.

Så här ser det ut:

IMG_4165.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Blåa rektangeln visar var jag ska sätta upp brädan med LED-lamporna och den röda linjen visar hur jag vill dra kabeln (som är svart i verkligheten).

IMG_4166.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hela den här vägen ska kabeln dras. Den svarta plastpåsen i bortre delen av bilden täcker "elcentralen", denna sattes där av tidigare ägare och ska nu få en mycket bättre och säkrare montering av mig.

Har ni några förslag hur jag ska sätta upp den här kabeln så den blir så diskret som möjligt? Det är en tunn kabel, Markslöjds förlängningskabel till deras 12 V-utebelysningar och jag vill gömma den så mycket det går i skarven mellan putsytan och teglet. Där kommer den mestadels vara i skugga och därför i princip osynlig. Vanliga kabelklämmor tror jag inte riktigt på eftersom det nog blir att kabeln saggar ned mellan klämmorna.

Mvh
Fred
 
tommib
Måla 16mm vp-rör i samma färg som putsen och skruva dit med rörklammer. Dra i kabeln. Det finns också 10mm rör men det har jag aldrig sett hos någon som säljer till privatpersoner.
 
Det känns lite overkill att sätta rör...dessutom blir det onödigt stort, kabeln är bara 5 mm tjock och att då trycka dit 11 mm till gör det inte så diskret. Röret blir dessutom "hängande" i luften ovanför fönsternischen vilket inte tror kommer vara så snyggt.
 
Kan du inte dra kabeln på insidan, inne i källaren?
 
Totte_S
Redigerat:
thomas33 skrev:
Kan du inte dra kabeln på insidan, inne i källaren?
Det blir för mycket jobb eftersom den då också måste igenom en vägg inomhus...dessutom är det ju inte så snyggt med kablar på insidan (fönstret på bilden är i ett gästrum).

Totte_S skrev:
Om du klamrar tillräckligt tätt så kommer kabeln inte att hänga ner. Limma faste den med ett sättlim om du inte vill klamra och inte lägga rör. Men det verkar kladdigt. Jag hade limmat fast en tunn trälist målad i sockelns färg och klamrat i den.
Just limning är det jag är inne på mest. Helst skulle jag vilja köra med smältlim eftersom det är så smidigt men jag tror inte det håller i längden. Jag tänker att jag kan limma fast kabeln på ett ställe först och när limmet härdat ta ett steg till osv. Jag kanske kan ordna en pinne som jag spjärnar mot marken för att kabeln inte ska ramla ned under tiden.

Vad finns det för bra sättlim att tillgå? Helst skulle jag ju vilja ha svart eftersom kabeln är svart och den som sagt kommer ligga i skuggan under tegelkanten. Det får gärna vara ett snabbhärdande lim.
 
Totte_S
Bäst funktion i längden har säkert ett marint lim som ofta finns i svart eller vitt. Problemet är oftast att de jag känner till härdar inte snabbt, dvs det tar kanske någon timmer innan det sitter och genomhärdar först efter flera dygn, men sedan sitter det för evigt.
Om du får kabeln att sitta med ett bra smältlim först, så kan du gå efter med ett bättre lim och foga fast kabeln.

Ta inte illa upp, men jag tycker du överarbetar frågan. Det är bara du i hela världen som kommer att störa dig på att du vet att kabeln sitter där, så även om du tror att den kommer synas så är det "bara" du som kommer att se det som ett problem.
;)
(men jag förstår dig, är ofta i träsket själv)

En yrkesman skulle aldrig överarbeta ett sådant jobb som tar max 15 min att klamra, men det vore intressant att höra hur de skulle gjort.
 
Sikaflex använder jag ofta i båten men som du skriver tar det ganska lång tid innan det härdar...så tipset att börja med några klickar smältlim och sedan dra efter med Sikaflex är ju en väldigt smart lösning på problemet! Jag minns inte om man kan måla över Sikaflex, men om det går kommer jag kunna dölja kabeln väldigt väl när grunden ändå ska målas om framöver.

Du har helt rätt i att det antagligen bara är jag som kommer störa mig på kabeln...men det är ju mitt hus och jag kommer se det i princip varje dag så det måste bli så snyggt som jag vill! :D
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.