En kompis ska bygga dubbelgarage i Leca (25 cm stenar) med gott om utrymme på alla ledder, först var det bara tal om väggar med takstolar ovanpå, sedan lutade det åt att väggarna görs 1-1,2 meter högre och att det blir förvaringsutrymme ovanpå garaget, alltså ett bjälklag, då blir det ju inte bra med takstolar längre..............och så tänktes det vidare......2/4-pelarlyft vill man säkert ha i framtiden, då är ju 2,4-2,6 meter för lågt i tak  :-/ jag kom då på idén att ha öppet ända upp i nock på ena halvan och ett bjälklag på den andra halvan i garaget !

Alltså är det möjligt (läs lämpligt) att göra hela väggarna i Leca, ha en limträbalk i nock (troligen med en bärande stolpe mitt på) och klenare limträbalkar som takbjälkar ?
Vilar dom rakt på Lecan ?
Finns det några beslag att använda i nock till takbjälkarna eller ska dom vila ovanpå nockbalken och spikas ihop "flatsida mot flatsida" ?

Hur får man lämpligast till träbjälklaget till den halva övervåningen, kanske vore lämpligt att mura upp en halv stödvägg i gaveln (som i källarväggar) kanske väggens tjocklek plus ett block (25 + 59 cm)upp till där bjälklaget ska vara och använda den som upplag till bjälklagsbalken ?
Sen kanske fortsätta uppåt med ett block (59 cm inkl väggens tjocklek) upp till nivån för nockbalken ?

Hur gör man med de tvärgående bjälkarna i bjälklaget ute vid väggen ?
Finns det någon form av metallbyglar att mura in i väggen för att lägga bjälken på ?

Kan tillägga att tegel eller betongpannor planeras att användas !

Många frågetecken blev det ! ;D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.