Känner mig lite dum just nu men.... hur gör man om man vill lägga massiva träplank som golv på platta? Man lär väl spika planken, men man vill väl inte spika direkt i btg:n, ej heller i de ingjutna värmeslingorna... Måste man bygga ett bjälklag eller?
 
Man kan givetvis regla upp och spika plankorna, men det vanliga sättet att lägga trägolv på betong är nog att läga ett flytande golv. Alltså ett golv där man limmar (eller klickar nuförtiden) ihop spontade golvplank. Hela golvet ligger sedan löst på betongen med lumppapp eller liknande mellan. Man lämnar en glipa på en knapp centimeter eller så vid varje vägg så att golvet kan röra sig när fukten varierar. Denna glipa täcks av sparklisten.
Finns det risk för fukt i betonggovet (källare) så lägger man platonmatta i botten och ser till att det blir luftning bakom golvlisterna.
 
Kan även lägga ett "undergolv" av plywood skivor som man skruvar fast golvet i.
 
Eller ett underlag av golvspånskiva. Fast det isolerar lite och därmed kommer blir det trögare för golvvärmen att ta sig upp till ytan
 
Såg ett bygge där man limmade stavparkett i fiskbensmönster direkt på betongen. Verkade smidigt som tusan ! Sedan slipning & lack, klart !
Om det sedan håller är ju frågan..............
 
Limma stavparkett eller ännu vanligare mosaikparkett (riktigt små bitar typ 3x10 cm) går om betongen är torr. Håller lika länge som andra metoder men det skall vara torr betong. Annars kan det börja växa...
 
Är själv sugen på fiskbensmönster direkt på betongplatta. Men har sett att stavarna är ganska dyra här i sverige, men överkomliga i Polen bla. Frågan är nu: Vågar man köpa därifrån ? Hur är träkvaliteten ? Hur exakta är de i måtten ? Tråkigt om det börjar tanda....
Å andra sidan har ju de forna östländerna en lång tradition och ett gediget hantverkskunnande just vad det gäller trägolv m inlägg etc (intarsia ?).
Någon som har erfarenhet / tips ?
 
Kvalitén på trät brukar vara utmärkt.
Det läggs förhållandevis mer massiv parkett ute i Europa än här, kanske för att vi har några av världens främsta tillverkare av lamellparkett i landet?
Den massiva parketten utgörs främst av parkettstav och mosaikparkett (utan not och fjäder) som limmas på betongunderlag.
Många av de golv jag sett utomlands är lite sisådär i passformen efter några år vilket tyder på att stavarna antingen inte var tillräckligt torra, att passformen inte var tillräckligt god eller att läggaren slarvade. Nu tror jag inte att golvläggare i Europa generellt sett slarvar. Och maskinerna som används för parketttillverkning kommer nedifrån kontinenten. Så det troligaste felet är fel torkat virke.
Köper man billiga stavar utomlands kan man ju alltid investera i en fuktkvotsmätare och kontrollera varje stav innan den läggs in, då minimeras risken för fel. Kvalité och passform ser man ju dirket så de är inget större problem. Man måste alltid räkna med minst 5% spill för denna typ av golv, särskillt ju längre bort leverantören är :)
 
Tack för ett bra svar ! Låter helt klart intressant.... Det man är lite orolig över är att man inte kan kolla vad man köper, det enda man kan få är ju varuprover, men det är ju inte säkert att det är det man får vid den stora leveransen.....
Har du erfarenhet av läggning av sådana här golv ? Har själv aldrig gjort det... Nåt speciellt att tänka på ? Är det mycket svårare än ett lamellparkettgolv tex ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.