Hej!

Jag har ett par aluprofiler, som ska löpa smidigt i ett par spår, men på grund av korrodering på aluminiumen så gör de inte det.

Hur får jag lättast bort sådan korosion? Finns det kanske något "mirakelmedel" att pensla på, eller några speciella knep ni använder er av?

Vill helst inte gå på med vinkelslip+stålborste för att jag är rädd att ta för mycket av materialet. Handhållen stålborste är nog lite väl arbetskrävande för att det ska vara lönt.

Idéer? Tips?

//Daniel
 
testa med något surt rengöringsmedel. tror inte att det är några problem med stålborste på vinkelslipen, behöver ju kanske inte trycka på som Hulken.
Smörj sedan på med alu-pasta som korrisionsskydd + smörjande egenskaper
 
Paraffinolja lite då och då funkar fint. Den stelnar och liknar ett tunt lager stearin.
 
Kör aldrig med stålborste på aluminium, det kan bildas ett finfint fenomen som kallas galvanisk korrosion. Fråga de som målat sin båtbotten med kopparbaserad färg och även blaskat pådetta på sitt aquamaticdrev av aluminium, dito gäller även om man har offeranoder av zink alt. aluminium borsta aldrig med stålborste använd istället ett vanligt sandpapper belagt med sand.
 
Är det bara lite korroderat så kan du putsa bort ojämnheterna med en Scotch-Briteduk, eller på ren svenska - en sån där gul hushållssvamp med grön skrovlig sida på... För att skydda aluminium mot korrosion så använder vi inom flygplansunderhåll en produkt som heter Dinitrol AV-25, en lättflytande ljus rostskyddsolja som penslas på och torkar. Finns säkert att köpa i biltillbehörshandeln.
 
  • Gilla
Investor Å
  • Laddar…
Cinalin:trodde ni eloxerade er aluminium....vad har ni annars alla fina bad till?
 
ktm525 skrev:
Cinalin:trodde ni eloxerade er aluminium....vad har ni annars alla fina bad till?
Vi badar i dem såklart...:D
Skämt åsido, det finns en uppsjö med processer att kromatera och oxidera aluminiumlegeringar för att göra dem motståndskraftiga mot korrosion, men om det blir en skada i det här skiktet, så fördröjer man korrosionsrisken med en sådan här "rostskyddsolja"
Ren aluminium bildar ju ett eget oxidskikt vid kontakt med syre som ska skydda metallen , men är det en aggressiv miljö eller ständigt slitage så kommer snart metallen att korrodera och brytas ner... nu får det räcka med pladder, vi ska diskutera snickeriverktyg här. Basta!:):)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.