Vi har läst på om dränering av tomter och grävt upp ett djupt dike med fall på sidan av tomten dit vi vill leda dräneringsrören som vi vill ha i gräsmattan. Vi har därför grävt upp dikena som vi vill lägga ner dräneringsrören i.
Nu ett problem: vi hinner aldrig lägga ner rören innan dikena på gården fylls med lera och vatten och det förstör då på en gång fallet på rördikena och man måste försöka trycka ner rören i en enda geggamojja. Det rinner undan men kommer bara med och mer vatten allt eftersom. På alla dräneringsfilmer ser det torrt och fint ut när folk lägger ner rören men hos oss är det som att lägga ner rören i en plaskdamm!

Vad ska vi göra?
 
L
Använd en sänkpump i diket?
 
  • Gilla
tomson
  • Laddar…
Ja det kan ju vara ett alternativ....men vet inte om den funkar i lervälling....ska se om leran sätter sig lite först.

Vet någon förresten om vattnet i ledord kan gå uppåt i marken mot ett rör med hjälp av kapitalärkraften eller vad det nu heter, om vi fyller igen dikena lite istället och gör dem mindre djupa? (Hoppas det går att förstå hur jag menar)
 
Claes Sörmland
Dräneringsrör i geggamoja lär inte fungera - de kommer att sätta igen. Om det går vänta tills marken innehåller mindre vatten - leran blir då fast och fin. Grundvattnet är som lägst under sena sommaren och fylls sedan på under vintern.

I dagarna har det ju kommit in några fronter med mycket regn över landet (och mer kommer!). Är det detta som ställer till det eller står grundvattenytan generellt sett väldigt högt på gården?
 
Jag tror det är grundvattnet som är högt rent allmänt på gården. De som ägde huset före oss hade tydligen så blöt gräsmatta att änder sökte sig till gräsmattan för att bada på somrarna...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.