Jag håller på att bygga garage och matningen kommer upp ur grunden i yttervägg. Tanken är att placera elcentralen på tvärväggen som syns till höger i bild.

Hur skall man tänka kring dragning av kabeln? Skall man gå ut från väggen och lägga den utanpåliggande upp till elcentralen, eller skall den gå inuti väggen? Om den går i väggen, vilken typ av rör skall det då läggas?

Nästa fråga är hur man drar kabel ut i trädgården. Som syns i denna bild, så har jag även här ett rör som kommer upp i ytterväggen. Skall man tänka en kopplingsdosa nere vid golvet, där karkkabeln kopplas in (matas med "normal" tråd i rör fram till kopplingsdosan), eller skal man ha jordkabeln gående ända fram till elcentralen? I det senare fallet, blir det samma situation som för matningen?
 
  • Hörn i ett oavslutat garage med oskyddad elinstallation på en trästomme och isolering synlig.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Elkablar som kommer upp ur en husgrund i ett pågående garagebygge.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gul elkabelrör som kommer upp ur betonggolvet och går in i en isolerad vägg i ett garage under uppbyggnad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Normalt sett går man upp med skyddsrören till/under placeringen för centralen, men i ditt fall ser det inte ut som du tänk ha centralen där?
https://www.elbutik.se/product.html/central/anslutningsdosa

Det finns skarvhylsor för markrör så du kan gå vidare till centralen och komma ut bakom eller under centralen. Men det får inte vara för stor radie vid förflyttning runt hörn tex. Hur långt bort är det?
https://www.elbutik.se/product.html/pipelife-skarvmuff-med-skruvlas

Om utebelysningen är 16mm slang, så gå vidare med den till centralen, alt en infälld kopplingsdosa vid golvet och gå vidare till centralen från den. Då kan du byta kabeltyp i den dosan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.