Hej!
Fråga: hur svårt är det, och hur gör man, för att ta bort två av fyra högskåp i integrerat kök (samt ställa in vanlig kyl/frys)?

Vi bor i ett radhus med tio år på nacken. Kök från Vedum. Kylen börjar ge upp. Den är integrerad, med frys på vänster sida, och skåp med micro, ugn och utdragbara lådor till höger. Till vänster om frysen står ett städskåp. Det är alltså fyra skåp bredvid varandra, varav vi vill ha bort de två i mitten. Över kyl och frys är det hyllplan i högskåpet där vi förvarar vaser mm. Skåpsdörrarna som täcker kylens och frysens dörrar utgör dörr/lucka även för dessa utrymmen. Riktigt dålig lösning alltså, för att ta fram en vas/whatever öppnar man kyl eller frys.

Skåpsdörrarna är för tunga och vi har redan bytt gångjärn på kylen en gång då de långsamt gått sönder av tyngden. Alla hus omkring oss har samma problem. När det nu börjar bli dags att byta kyl (och frys blir det ju också) vill vi inte längre ha integrerat, hur snyggt det än är.

Hur svårt är det att ta bort de mittersta skåpen själv? Vi kommer behöva nya passbitar över och under förstås, och någon form av lösning för skåp ovanför kyl o frys. Kanske kan detta göras senare. Jag är orolig att kylen är på väg att braka (massor av is bildas i bakväggen) och att vi då står handfallna och måste ta för snabba beslut om vi inte förberett oss.
Tacksam för input!
 
Det är jätte enkelt. När ni tar ut kyl och frys ser ni hur de är ihopsatta.

Troligtvis är skåpen skruvade i väggen i bakkant och sen någon skruv mellan för att hålla ihop skåpstommarna. Det jobbigaste är att dra ut kylskåpet och frysen.

Föreslår ett överskåp ovanför den nya kylen och frysen som ni ställer in med fronter som matchar övriga köket. Glöm inte en spalt för ventilation bara
 
  • Gilla
Ossian K Olsson och 1 till
  • Laddar…
Tack för svar! Väggmonterar man ett överskåp då?
 
Ja precis, skruvas i väggen med eller utan monteringsskena, sen skruvar man dom i skåpen bredvid också. Har man någon snabbtving är det lätt att klämma fast dom medans man skruvar
 
  • Gilla
karinlisa123
  • Laddar…
Tack igen! Har du gjort detta själv någon gång? Vi står och mäter, och skåpens ytterbredd är ju 60 cm, precis som ett standardkylskåp. Men det är ju exakt på mm att klämma in nya vitvaror då. Vågar man lita på att det funkar?
 
Ja det funkar bra, Vitvarorna är byggda för att passa i hål som detta. Det är helt standard förfarande så finns inget att oroa sig för. ofta är kyl frys någon mm mindre än exakt 600mm på bredden.

Jag har inte byggt med just vedum, men det är samma sak i alla fabrikat.


Som bonus kommer ni få ca 4cm bredare innermått i kylen och frysen för att ni tar bort skåpstommarna
 
  • Gilla
karinlisa123
  • Laddar…
Med risk för att vara tjatig: tack igen 😄!
 
  • Älska
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.