Vi väntar på offerter från ett gäng byggare på uppförande av en 15 kvm utbyggnad av vårt hus. Huset ska förlängas ca 3 m i en gavel och innebär inga större och avancerade lösningar.

Det jag undrar lite över hur mycket det är rimligt att utföra själv osv... Har tänkt göra allt inomhus själv (måla, tapatsera, lägga parkett, dra el/värme/vent osv...)
Men rent byggnadstekniskt? Hur bygger man en vanlig trästomme på krypgrund?

Om vi säger så här. Låt säga att Bygg reser stomme på murad grund samt fixar taket klart förutom pannor. Doch lägger han upp pannor på taket.
Vad börjar man med för att få väggarna klara att sätta panel på? Börjar man med att sätta innegips och arbetar sig utåt eller?

Förklara för mig olika byggskeden i mitt fall. Vill så gärna veta hur man gör. Sen kanske Bygg får göra det ändå ;D
 
Inte helt lätt att svara på, det krävs en hel del kunskap för att bygga hus. Jag säger inte att det är svårt men som vanligt gäller det att gära rätt och mycket tid, åtminstonde för mig har varit just research. Så kika runt få forumet, köp böcker, surfa runt på olika leverantörers webplatser, utnyttja byggkunninga föräldrar, vänner, bekanta och bilda dig framför allt en EGEN uppfattning om hur saker och ting skall göras. Byggtekniken och framför allt materialvalen har ju minst sagt förändrats över tiden ;)
Några snabba svar på dina frågor:
* Det är rimligt att utför det mesta själv, dock får/bör du inte göra el+VVS.
* Du måste innan bygget bestämma dig för hur trästommen skall uppföras, d.v.s. tjocklek/typ av isolering, fasadmaterial m.m.
* När det gäller stommen skall du börja utifrån och jobba inåt - säkra upp mot regn/snö först!

Här har du några inspirationsbilder från mitt bygge:
http://www.familjenlindstrom.se/images/bygg_1.jpg
http://www.familjenlindstrom.se/images/bygg_2.jpg
http://www.familjenlindstrom.se/images/bygg_3.jpg
http://www.familjenlindstrom.se/images/bygg_4.jpg
http://www.familjenlindstrom.se/images/bygg_5.jpg
http://www.familjenlindstrom.se/images/bygg_6.jpg
 
Håller på med ett liknande projekt (förlängning av hus i 1 1/2-plan, krypgrund, träfasad). Såhär har jag tänkt göra:

1) Bygg AB gör komplett krypgrund
2) Bygg AB gör stomme (145x45 stående, 45x45 liggande utanpå, vindduk + spikregel utanpå detta)
3) Bygg AB gör tak bestående av takstolar, råspont och papp

Detta kommer att vara klart nån gång i november. Resten tänker jag göra själv. Normalt borde man väl gå vidare med panel, fönster, tak osv här, men pga årstiden (går inte att måla utomhus i december) har jag valt att göra lite annorlunda. Jag räknar med att huset kommer att klara vintern med bara vindduk på väggarna + underlagspapp på taket.

4) lägga tillfälligt golv (spånskivor)
5) isolering av väggar inifrån (45 + 145)
5) ångspärr väggar
6) ångspärr + glespanel tak
7) isolering av vinden
8) isolering av golv
9) montering av fönster + dörr
10) installationer (el, värme)
11) stående eller liggande 45x45 på väggarna invändigt + isolering
11) takgips
12) plywood+gips, väggar
13) golv

Nu är det förhoppningsvis vår och dags för utsidan...

14) panel (inkl. målning)
15) tak (läkt, vindskivor, hängrännor)
16) takpannor
17) spackla, måla invändigt, sätta lister

Säkert har jag glömt nåt, detta är en ganska grov plan.
 
Blev lite fel där, 10) och 11) ska byta plats.
 
007. Hoppas du vill ha lite råd, för här kommer det.

Jag skulle satt in dörrar och fönster innan vintern. Ett jobb som är enklare än dom flesta tror, så slipper du få in regn på reglarna. Att lägga tid på att plasta istället är bortkastad tid om man ser på totalprojektet. Då kan du dessutom isolera golvet tidigare.

Bökigt att få 45 isoleringen på plats från insidan. Bäst att göra det innan du sätter vindpapp.

Vindpapp tar stryk av att vara oskyddad från sol, vind och regn. Det finns andra material som funkar bättre om du ska låta det stå under vintern.
/CC
 
chris47 skrev:
007. Hoppas du vill ha lite råd, för här kommer det.

Jag skulle satt in dörrar och fönster innan vintern. Ett jobb som är enklare än dom flesta tror, så slipper du få in regn på reglarna. Att lägga tid på att plasta istället är bortkastad tid om man ser på totalprojektet. Då kan du dessutom isolera golvet tidigare.

Bökigt att få 45 isoleringen på plats från insidan. Bäst att göra det innan du sätter vindpapp.

Vindpapp tar stryk av att vara oskyddad från sol, vind och regn. Det finns andra material som funkar bättre om du ska låta det stå under vintern.
/CC
Tack för tipsen! Jo, fönster och dörr tänker jag sätta in så fort jag får dem, problemet är leveranstiden...

Jag har också funderat på om det inte är knöligt att få in isoleringen mellan stående reglarna och vindduken, men enligt min byggare ska det inte vara några problem eftersom "vindduken töjer sig" (Icopal Windy). Enligt samme byggare är det heller inga problem att ha vindduken uppe oskyddad en vinter. Kanske borde göra det själv istället, och som sagt ta nåt annat än vindduk...
 
007 skrev:
Enligt samme byggare är det heller inga problem att ha vindduken uppe oskyddad en vinter. Kanske borde göra det själv istället, och som sagt ta nåt annat än vindduk...
8) Windy klarar en vinter galant. :D
 
Tack Immobil, där åkte hjärtat ner från halsgropen! Har legat sömnlös inatt och sett framför mig hur vindduken hänger i trasor från fasaden fram i mars...

Detta är mitt första större bygge/renoveringsprojekt och jag är skitnervös för allting, från att byggaren glömmer armeringen i betongsulan till att jag ännu inte har löst problemet med hur jag ska kunna dra värmerör till utbyggnaden utan att behöva bryta upp befintligt golv :-/

Tur att detta fantastiska forum finns!
 
När jag är nervös för att göra fel brukar jag tänka: Förr i tiden isolerade man med sågspån - det funkade bra. Man hade ingen ångspärr (plast) - det gick också. Luftspalt hade inte uppfunnits, men man klarade sig bra ändå. Osv Osv. När blev det så komplicerat att bygga ;o)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.