Totte_S
Vårt hus har en gammal grund, en torpargrund, och en tillbyggd del som är krypgrund, tillbyggt i vinkel. Vi har matkällare i en utgrävd del av den gamla grunden. Källartrappen går ner i hörnet, se skissen. Nu vill vi bygga in hörnet, men ändå ha tillgång till källardelen, mest för att där finns våra VVSinstallationer, VVB, huvudkran etc.
Alltså måste vi flytta ut trappen. Den nya grunden blir krypgrund, så det blir ju en grundmur att bygga väggar på, men vid trappen måste man ju gräva ner sig lite mer.

Frågan är hur man konstruerar stödmurar i trappen och själva trappan. Önskvärt är att bygga så mycket som möjligt med lecablock.
Räcker det med att gräva ur så man kan gjuta en bottenplatta, och sedan mura upp lecablock till önskad höjd och återfylla med bef. massor?
Man måste väl ha någon form av armerat block över dörröppningen?
Kan man bygga trappstegen med leca och sedan gjuta på ett par cm betong som slitskikt?
Hur mycket måste man annars gräva ur under trappen, behöver man isolera under den i det övre marklagret (eller under hela)?
Marken är nog egentligen minimalt tjälskjutande, det är grävbart, men knappt, det är en stenhård ås där huset ligger, utan berg, men mycket hårt.

Har sökt men inte hittat mycket... :-/
Vi tänker att hela tillbygget skall göras med extremt tajt budget, dvs inga hantverkare skall hyras in, grävning sker manuellt.

 
  • grundskiss.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Strunta i att bygga en ny trapp. Gör en lucka i golvet istället. Det blir mycket enklare och billigare. VVS installationerna behöver du inte komma åt särskilt ofta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.