Hej forumet!

Vi har en sommarstuga som börjar bli lite trång varför vi funderar på att bygga ut den något. Utbyggnaden är tänkt att utgöras av ett extra sovrum på c:a 15 m^2 (nettoarea). Frågan är bara hur?

Nedan är en schematisk bild på den sida där vi tänkt ha utbyggnaden.
Schematisk 3D-bild av vit sommarstuga med måttangivelser, planerad för utbyggnad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Bakom det vänstra fönstret på gaveln finns en hall som leder mot allrummet. Då detta fönster ger mycket ljusinsläpp vill vi helst inte bli av med det. Bakom det högra fönstret ligger nuvarande sovrum. Det är väldigt litet och sträcker sig 2,5 meter in i stugan. På andra sidan sovrumsväggen ligger allrummet och detta har fönstret som är utritat på bakre långsidan.

Vår idé är att utbyggnaden skulle kunna göras antingen utifrån det gamla sovrumsfönstret, eller mellan högra husknuten och allrumsfönstret, eller som en kombination av detta. Jag skulle behöva lite förslag på hur man skulle kunna göra så att det både blir snyggt, funktionellt och rymligt. Var ska tillbyggnaden göras? Vilken form ska den ha? Vilken typ av tak och hur ska detta vara orienterat? Val av grund?

Utritat är de fria avstånd från husväggen som gäller (berg, förråd mm). Man kan inte bygga ända ut mot dessa utan måste kunna gå emellan. Tilläggas bör också att stugan är rätt låg. Grundmuren (krypgrund) är c:a 20 cm ovan mark och avstånd från mark till takfot c:a 2,9 meter.

Alla tankar och funderingar är varmt välkomna!
 
  • Gilla
helene_81 och 1 till
  • Laddar…
Tack för svaret. Fast om man förlänger byggnaden så byggs det vänstra gavelfönstret över och det vill vi inte. Man kan förstås tänka sig att förlänga hallen och sätta ett nytt fönster på nya gaveln, men då tror jag det blir svårt att få plats med ett tillräckligt stort sovrum bredvid. Under taket, från skorstenen ut mot gaveln, ligger det ett sovloft. Fönstret till detta vill vi heller inte bygga över.

Skulle förresten inte huset se lite väl långsmalt ut om man bara förlänger det rakt av?

Vad vi tänkt oss är en utbyggnad på del av gaveln och/eller på baksidan bakom nuvarande sovrum och allrum (maximalt fram till fönstret på baksidan). Vet ej bara hur man ska få till en bra lösning.
 
Ansatsen är nu att ha en utbyggnad på 4x5 meter som är förskjuten bakåt enligt nedan. Det gamla sovrumsfönstret får då ersättas med en innerdörr. Tänker att detta blir lite enklare än att förlänga gaveln eftersom utbyggnaden blir lägre och att man slipper riva bärande delar. Plus att hallfönstret blir kvar. Kommentarer på det? Skulle det vara bättre i något avseende att bygga ut i vinkel bakåt?
3D-modell av en röd husutbyggnad på 4x5 meter, förskjuten bakåt med mätningar och terrass.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tänkte gjuta plintar som grund. Tre av plintarna kommer med ovanstående utbyggnad att hamna i moränmark, men bakre högra hörnet kommer att hamna på berg (som ligger direkt under gräsmattan). Är det ett problem att plintarna då får olika underlag? Kanske bättre att mura upp en krypgrund som under resten av huset?
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.