Slå av dem ett par ggr varje säsong så bör de ge sig på några år.
 
H hapazard skrev:
Slå av dem ett par ggr varje säsong så bör de ge sig på några år.
Det låter bra. Jag trodde man var tvungen att gräva upp rötterna. Att slå ner dem i några år är enklare.
 

Bästa svaret

Det viktiga är att de inte får gå i frö. Varje planta lever i max 4 år och de rotsprider sig INTE. Fröna kan potentiellt gro efter rätt många år, men de allra flesta gror redan samma år eller året efter.

Om de går i blom måste man ta bort blommorna och bränna dem så att det inte blir frön, men slår man dem tidigare räcker det som "hapazard" skriver att slå dem ett par gånger. De skickar nämligen upp nya nya knoppar om man slår dem, vilket också gör dem mer kortlivade, så det är ett väldigt effektivt sätt..

Vackraste sättet att bli av med dem är att plocka alla blommorna till midsommar och sedan bränna dem när man firat klart. Gör man så räcker det med en gång, sedan får man gå efter och plocka enstaka blommor som råkat komma upp på efterkälken, för har de väl blommat skjuter de sällan nya blomskott.

Har testat hos pappa, nästan alla försvann redan första året tack vare att grannen slog bladen ett par gånger åt oss. Nu blir det tredje året i sommar och det ska bli intressant att se hur det ser ut på den ytan som grannen inte hjälpt till med.

(vi har tvungna att vänta med utrotningen tills mamma dött eftersom hon gillade dem och det var hon som planterade dem, tillsammans med gullris och jättebalsamin 😳)
 
  • Gilla
hapazard och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.