Hej!
Vi har fått en första delfaktura på schaktaren. Vi har löpande räkning, vilket var schaktarens krav för att åta sig husbygget och det fanns inga fler att välja på ...
Vi har fått en specad faktura, men eftersom vi bor nära så vet vi att t ex hans timantal inte stämmer (jag skulle gissa på att han lagt på ca 10 - 20 %) och vår KA har även reagerat på mängden grus mm som sägs vara lagt på vår tomt.

De råder oss att bestrida fakturan, men hur gör man det?? Försöker diskutera med honom? Och sedan?
fialottabus
 
Om fakturan är specad så att han har angivit hur många timmar han har jobbat varje dag och ni vet hur många timmar han har jobbat de olika dagarna så är det bara att göra en egen lista och prata med honom.

Säga att enligt våra noteringar så har du bara jobbat dessa timmarna osv...

Har han inte specat fakturan så att ni kan se vad han har jobbat varje dag så be honom att göra det. Säg samtidigt att ni inte tycker det stämmer.

Be er KA eller annan insatt person att uppskatta skriftligt hur mycket grus som ni har fått. Prata med schaktaren om ev. differans.

Börja med att prata med honom och gör anteckningar på vad som sägs varje dag så det är dokumenterat. Tycker ni inte det går framåt med att bara prata med honom så bestrid fakturan skriftligt och tala om i brevet hur mycket ni anser att ni skall betala. Vid förfallodatumet så betala detta belopp.

Sedan är det upp till honom att driva ärendet vidare. Kommer det krav från honom så besvara det skriftligt med kopia på bestridandet. Gör samma sak till inkassobolaget om det går till inkasso. Inkassobolaget kommer då att vänta på att Schaktaren bestämmer sig om han vill gå vidare.
 
Har han någon "ställtid" för jobbet, dvs behöver han frakta maskin etc varje dag? Vem fraktade gruset? Är ni verkligen 100 på att han saltat tiden?

Att uppskatta grusmängd är nog svårt, be att få en faktura eller liknande från anläggningen som sålt gruset.

Ord mot ord, tror faktiskt du får svårt att få "rätt". Speciellt som du inte har någon tidslista eller liknande att referera till. Och om du betrider fakturan, vad händer då? Stannar bygget?

Tycker absolut att du ska ta ett snack med entreprenören, om inte annat för att sätta ned foten.

Det kan ju finnas en enkel förklaring, exempelvis att han vill ha med ännu ej utförda timmar, om det handlar om någon dag eller två vid fakturatillfället, för att få rätt momsperiod.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.