Hej
Vi ska flytta köket till rummet som nu är vardagsrum, 2 rum med ett valv emellan. Rummet är 3.90 brett och valvöppningen är ca 1.80 med väggyta ena sidan på ca 1.60m och andra ca 70 cm.
När vi nu ska flytta dit köket så kommer vi att öppna upp ännu mer så att 1.40-väggen blir ca 70 cm bred den också, dvs valvet ökas med ca 1m.

Nu kommer frågan:
Hur bärande är väggen där valvet är och klarar den en ökning av valvytan med 1m till?

Info om bärighet: Väggen ligger mitt i huset och takstolar ligger vinkelrät mot väggen. Huset är 1½ plans så det är en ovanvåning över väggen ifråga. Valvet är ca 2m och takhöjden är 2.37, så över valvet är det 37 cm vägg, vilken jag inte tror är förstärkt på något sätt?

Är det bara att sätta sågen i väggen o köra??

Har gjort en bild som förklarar min vägg/valv, kolla där så förstår ni min invecklade valvöppning...(Linjen är min tänkta ökning av valv)

Tacksam för kloka svar
Mazz
 
  • 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Du kan nästan säkert INTE bara börja såga. Det ligger troligen redan idag en förstärkningsbalk över öppningen, och den sträcker sig med stor sannolikhet bara så långt som behövs för den nuvarande öppningen.

Det är svårt att från din beskrivninga avgöra om det "bara" är lasten från övervåningen som belastar, eller om det även förs ned krafter från yttertaket mot denna vägg.

men även om det bara är krafter från övervåningen så handlar det om ganska stora belastningar från golvbjälklaget.

Man räknar (har jag hört. är inte specialist) med att ett mellanbjälklag skall tåla ca. 200kg per kvadratmeter. Om vi lite förenklat räknar på att ditt hus har 4m spännvidd åt varje håll från denna vägg i mitten, blir den totala bealstningen från det golv som ligger på din extra meter du vill ta upp ca 1,6 ton. Hälften av det förs ut till ytterväggarna, och hälften hamnar på din innervägg. Dvs ca 800kg.

Om det sedan ev. är så att även takstolarna för ned last vis innerväggen på andra våningen så blir detr avsevärt mycket mer last än så. Man måste även kontrollera att uppläggspunkterna där balken skall vila mot väggen tål den högre belastningen.

Du behöver konsultera en byggnadsingenjör för att bedömma vilka åtgärder som behövs. Det behöver inte bli så himla dyrt, troligen 1-2 timmars konsultarvode.
 
Jag har tagit bort valvet och funnit att väggen är byggd av stående 2tum4 (eller 5) med mjuk masonit utanpå, totalt ca 8 cm tjock vägg
Det man har gjort med valvet är att det först var ett dörrhål som sedan ökades upp genom att kapa reglarna i dörrhöjd och sedan tagit bort de undre bitarna. ser lite märkligt ut men så kanske man gjorde förr. Se bifogade bilder på detta. ( ser att de ligger roterade 90grader men orientera er m.h.a lampan:))
Där dörren var finns det en liggande balk


Om väggen är bärande så skulle jag vilja ha förslag på hur jag kan göra för att öka upp hålet med ca 80 cm till.
Kan jag 1. Fälla in en liggande 2tumsregel över hålet 2. Måste jag riva väggen och sätta något annat där 3. är det bara att sätta sågen i väggen????

Den känns lite svajig när man rycker i den så jag tycker att den känns inte så värst bärande men vad vet jag..Det är därför jag vänder mig hit.

tacksam för svar
 
  • DSC00282.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00283.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.