Har 2 likadana trafo på 50-210 w som skall försörja 9 halogenspottar. 7 är på 35 w och 2 på 20 w. Trafona skall dimmras med en Elko dimmer.

På trafona är det 3 anslutningar på sekundärsidan.

Jag har en rulle silikonkabel + maxel pottor.

Trafona skall installeras på vinden. Spottarna sitter i badrum under vinden så pottorna hamnar på vinden. Anslutning till trafonas primärsida redan fixad av elektriker.

Fråga 1. Hur skall jag koppla detta rent praktiskt?

Jag funderar på att parallellkoppla alla 3 sekundäranslutningarna till en kopplingsplint och från den dra silikonkabel till spottarna. Bör väl lägga kabeln i 16 mm flexslang (under isolering på vinden)?
Fråga 2. Är detta OK samt Måste alla 3 anslutningarna på sekundärsidan användas eller kan jag dra kabel från 1 sekundäranslutning till kopplingsplinten?

Fråga 3. Kan man koppla båda trafona till samma kopplingsplint och därifrån dra kabel till alla 9 spottarna?

Fråga 4. vad är lämpligt som kopplingsplint?

Fråga 5. Är det ett problem att 2 av spottarna är på 20 w och övriga 7 på 35 w? Hur koppla detta optimalt? Balansproblem?

Fråga 6. Gummiplopparna på pottorna (genom vilka man skall dra igenom kabeln, ser ut att ha lite små hål genom sig för att dra flexrören igenom. Hur skall man egenligen bäst fästa flexrören i pottorna? Skall de in i gummiplopparna och hållas fast av dito?

på förhand tack.
 
Jag tror det är så här:

1-2. Om du ohmmäter så finner du sannolikt att dom tre plintarna är parallella, dvs det räcker att du drar ut en kabel från en av dem. Jag tror inte de interna ledningsbanorna skulle bli överbelastade av det. Dock är 210 W = 17.5 A så du kan behöva tänka på ledararean på den korta stump du kopplar in. Bättre är kanske att dra ut tre kablar.

3. Det ska du inte göra, dvs koppla ihop dem galvaniskt. Dom kan motverka varandra.

4. Sockerbit eller t.ex Wago 222 duger gott.

5. Teoretiskt bör det inte vara något problem då trafon ska hålla 12 V ut effektivtvärdesmässigt.

6. Går det inte att skära upp ett större hål då? Det är viktigt att slangen är fäst i pottan för ev senare omdragningar. Du kan t.ex låsa fast den med buntband.
 
Pierre1981 skrev:
På 6:an dunkar jag in med,
[länk]

Borra ett 16mm2 hål och dit med muffen. Fungera perfekt. Har dessutom låsbleck.
Ja, de såg ju bra ut. Tack. Fast man tycker ju att man borde kunna använda det som följer med burken. Så här ser burken ut:
http://www.lampgallerian.se/visa_produkt.asp?t=D-SBOX+35W&id=1644&lang=sv

http://www.designlight.nu/index.php...&id=290:d-sbox35w&cid=42:tillbehoer&Itemid=49

Hålen i burken är 25 mm i diameter, och max hål i gummiploppen är ca 8-9 mm.
Och på designlights hemsida finns ingen guide om hur installera pottorna.
Jäklar vad irriterad jag blir. :@
 
Gummiploppen som du kallar den för är inte till för flexrör, använd anslutningsmuff istället som pierre sa.
 
Det är gummi, pressa!
Ganska säker på att det var sådana pluppar på dom pottor jag installerade för ett tag sedan, och jag minns inga problem att få i slangen. Den satt dessutom så bra att den inte behövde dragavlastas.
 
De gummiplupparna är ju helt ok Thorsman TET genomföringar, kräng i dem i hålen och skär av en bit av den konade delen på insidan så går det fint att trycka i slang precis som Bo nämner.
 
Måste inte alla kablar till lamporna vara lika långa från transformatorn?
 
GK100 skrev:
De gummiplupparna är ju helt ok Thorsman TET genomföringar, kräng i dem i hålen och skär av en bit av den konade delen på insidan så går det fint att trycka i slang precis som Bo nämner.
OK, skall alltså konade delen sitta på insidan av burken?
Och en 16 mm flexslang skall alltså gå att trycka i?
eller skall jag försöka leta upp 10 mm flexslang istället kanske. Blir ju lite nimmare då.
 
Jag fyller på Bo.Siltbergs svar angående delfråga 1 och 2 med att om de tre utgångarna från en trafo paralellkopplas så ta helst lika lång kabel mellan varje utgång och paralellkopplingspunkten, det jämnar ut strömmarna mellan utgångarna.


Tänk som sagt på att det är ganska stora strömmar, den gemensamma kopplingspunkten och eventuella gemensamma kablar måste tåla rätt hög ström...

Vad gäller punkt 3 och 5 så tycker jag att du inte ska koppla ihop trafona, och att du ska fördela så att det blir ungefär lika många watt per trafo. En bra idé kan väl vara att koppla lamporna växelvis så att om en trafo dör så får du ändå ljus utspritt över hela badrummet istället för att t.ex. ha full fart över duschen och halvmörkt vid handfatet.

Punkt 4: jag skulle valt sockerbit, och sett till att den dels verkligen klarar alla ledare som ska in på samma ställe (om jag räknar rätt totalt 8 ledare och/eller 3/5 plus en klart grövre) och dels se till att dra åt ordentligt.
 
yxis skrev:
Punkt 4: jag skulle valt sockerbit, och sett till att den dels verkligen klarar alla ledare som ska in på samma ställe (om jag räknar rätt totalt 8 ledare och/eller 3/5 plus en klart grövre) och dels se till att dra åt ordentligt.
Jag kanske krånglar till det? Jag har ju 9 lampor. Då borde jag väl kunnna koppla 4 direkt på trafons sekundärsida eftersom utgångarna på den torde vara paralellkopplade och jag därför kan sätta 2 kablar på en av utgångarna och 1 kabel var på rsternade 2 utgångar.
Och på samma sätt de övriga 5 kablarna på den andra trafon. dvs en extern kopplingspunkt behövs ej?
Allt under förutsättning att 2 kablar får plats på en utgång på trafon.
 
ohlgren skrev:
OK, skall alltså konade delen sitta på insidan av burken?
Och en 16 mm flexslang skall alltså gå att trycka i?
eller skall jag försöka leta upp 10 mm flexslang istället kanske. Blir ju lite nimmare då.
Hmm, det kanske är tänkt med dessa genomföringar att flexröret inte skall hela vägen igenom utan bara halvvägs igenom den och sedan skall kabeln fotrsätta ut genom ett smalt hål man gör i toppen på konen (som är på insidan)?

Tillägg: men nu hittade jag en instruktion som visar att flexslangen skall helt igenom. Hmm, undrar hur flexslangen klarar hettan inne i pottan?

http://www.thorsman.com/printedmatter/pdf/Cable_Glands.pdf


Ytterliggare fråga: Är det tillåtet att dra 12 v silikonkablarna utan flexslang/VP-rör?
Elektrikern har nämligen satt kopplingsdosan, till vilken trafona samt fläkten skall anslutas, på högbenet på vinden en bit ovanför isoleringen. Han tyckte att även trafona skulle sitta där på högbenet.
För det första går det ju inte att ansluta flexslang till trafon om jag nu drar kabel direkt från trafon till spottarna (dvs struntar i kopplingsplint).
För det andra så kommer kondensvatten rinna i flexrören eftersom de går från punkt ovan isolering in i isolering.

Tycker det är märkligt resonemang av elektrikern att sätta trafona på högbenet. Blir ju då en massa 12 v kabel som "hänger" ner från högbenet ner genom isoleringen ner till spottarna. Eller det kanske är OK?

Borde det inte vara bättre att dra FK i slang från kopplingsdosan till en låda på vindsgolvet i vilken man lägger trafona? Och därifrån drar till spottarna?
 
Redigerat:
Jo visst kan du koppla spottarna direkt till terminalerna på trafon. Det brukar dock vara trångt med två anslutningskablar på en terminal, plus att dragavlastningen inte blir bra.

Ja du ska trycka slangen igenom pluppen. Gör ett litet hål först.

Jo, rörförläggning krävs även för spotkablarna pga värmen och pga att dom ska gå att byta.

Mycket riktig som du säger bör trafon (och helst också kopplingsdosan) sitta på den varma sidan. Trafon brukar läggas i en (stor) potta, ofta tillsammans med en spot. Den ska ju gå att byta i efterhand. Slangen fäster du i pottan, eller bredvid trafon.
 
Tack för alla svar. :)

Jag åker o köper en stor låda till trafona + lite rörmuffar till trafolådan.

Drar FK från kopplingsdosan på högbenet ner till trafoboxen som jag sätter på vindsgolvet, och sen vidare från den till spottarna.
Försöker koppla spott-kablarna direkt på trafona.
 
Ok, glöm inte att täta slangen från kopplingsdosan som alltså går från kallt till varmt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.