Vi vill höja golvnivån i en del av vårt hus (en tillbyggnad) för att komma upp i samma nivå som resten av huset. Det finns många sätt att göra det, men vi kan inte kan inte välja mellan vad som är bäst.

Tillbyggnaden står på murar, det är källare under. Lyftet ska vara 40-50 cm. När huset är lyft ska det även dras avlopp i eller under golvet.

Några alternativ (fyll gärna på med fler!)

1. Lyfta hela tillbyggnaden med domkrafter eller kranbil och mura ett par ytterligare varv innan huset sätts ner igen.Det ger även extra höjd i källaren vilket vore bra.
2. Lägga på nytt bjälklag ovanpå de befintliga golvspånen och nytt golv på de nya bjälkarna. För att få vettig takhöjd så kan man:
a) bygga om takstolarna så att det bara är lågt i tak längts ut mot väggarna
b) lyfta hela taket (eller göra nytt tak) och förlänga väggarna uppåt
3. Riva hela tillbyggnaden och göra en ny - inte så lockande, det är inga större fel på tillbyggnaden som den är.

Vad kan tänkas vara mest kostnadseffektivt? Vad kan man göra själv?
 
1 är väl den som verkar vettigast, att jämföra med att flytta hela huset.

Protte
 
Alternativ 2a låter som att det ger minst ingrepp i huset och går att göra själv.
Takstolarna måste kontrollräknas iom att det blir en förändrad geometri, men det borde inte innebära några problem eller stora förändringar.
Borde inte vara något problem att höja bjälklaget, dvs taket i källare, utan att påverka ytterväggar.

Alt 1 - Mycket arbete och rätt kompetens krävs. Glöm inte installationer som måste följa med i flytten. Dvs el, vs, vent.
Alt 2b - Samma som alt 1 minus väggar.
Alt 3 - Låter som mycket arbete och pengar för liten vinst.
 
Tack för synpunkterna.

Jag kan tillägga att de enda installationer som finns idag är el och den utgår från en egen undercentral i tillbyggnaden, så det borde vara begränsat med jobb för att tillfälligt lossa tillbyggnaden från övriga huset.

En anledning till att det är lockande att lyfta hela tillbyggnaden är att det då inte skulle vara några problem att dra ny VVS i källaren. Ventilation ska också installeras, det får bli i taket.
 
För att lyfta hela huset måste du ta hjälp av folk som förfogar över lämplig utsustning (järnbalkar och domkrafter) men sedan är ju husdelen "färdig" när du murat på källaren och ställt tillbaka huset, behöver inte ens ta ur alla möbler.

Planera bara hur det blir med taket, något utsprång kanske krockar med det andra.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.