Som sagt, nu när temeraturen sjunker ner till -15 grader låter våran utomhusdel mer än vanligt. Är detta normalt?

Vi har en Panasonic med två inomhusdelar som är ca.3år. Förutom hög ljudnivå från ute-delen vid dessa låga temperaturer funkar allt okej. Ute-delen frostar av som den ska osv.

Någon som vet?

//Janne
 
Självfallet låter din utedel mer än vanligt vid dessa temperaturer.
Varför då då?
Jo, därför att kompressorn i din utedel får arbeta betydligt hårdare för att kunna prestera någon värme i din innerdel när temperaturen sjunker.
Värmeinnehållet i uteluften minskar ju när temperaturen sjunker dock finns det värme (teoretiskt) ner till minus 273 grader vilket är den absoluta nollpunkten.
Det finns ännu inga värmepumpar som fungerar ner till dessa låga temperaturer och lär nog inte finnas några heller framledes.
Sammanfattningsvis så fungerar din värmepump helt normalt - sov lugnt.
 
C
För att förtydliga ytterligare:

Kompressorn i din värmepump är såkallat inverterstyrd, vilket innebär att det sitter en elektronisk manick som bestämmer hur fort kompressorn ska snurra. När pumpen känner av att det behövs mer effekt ökar den varvtalet. Kallt ute -> mer effekt behövs (dessutom ger pumpen i sig själv mindre effekt tack vare att det är kallt) -> högre varvtal på kompressorn -> mer oljud.
 
Kalas! Nu när ni förklarat låter det ju fullt logiskt.

Tusen tack!


//Janne
 
Jag har en Mitsubishi MSZ-GE25VA som ska fungera ner till -20. I övrigt eldar jag i kakelugnarna och håller el-elementen stängda och vi har varmt inne. Av utomhusljudet att dömma arbetade den ganska hårt vid -16.
Lönar det sig i ngt skede innan -20grader att slå av pumpen och köra el-element istället, eller ger pumpen alltid COP bättre än 1 så länge den arbetar?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.