Hej

Bor i södra skåne i 2plans +vind & källare, tegelhus från 35. Så när som oisolerat förutom 30mm gullfiber som sattes upp utvändigt på väggarna på 70-talet när de drog på ett xtra lager fasadtegel. ca 5-10 cm torv i vindsbjälklaget.

Förbrukning som följer sen inflytt, 1 person + 1barn varit hemma hela perioden. från nu jobbar vi heltid o har dagis så räknar med lite lägre elförbrukning + att vi köpte 3 kbm ved för "myseldning" i täljstenskaminen

månadfjärrvärme MWHel KWH
Dec4.3
Jan4.3432
feb3.8377
mars3.7344
april2.1309
maj
juni, juli, aug
0.6
0.3/månad
357
291/319/361
I vintras höll vi max 20-21 grader i vardsgsrum/kök och i sovrummen på vån 2 17-18 grader
Nu till vintern när vi har lite koll på det så kommer vi nog höja med någon grad.

Nåväl. Till vår fråga. Kan det löna sig att köpa en luft/luft-pump och köra på bottenvåningen?
Har också funderat på att köpa elektroniska termostater till elementen för snabb reglering när vi tex tänder kaminen. Öppen planlösning på bottenvåning. Tyvärr blir det väldigt kallt i trapphuset till ovanvåningen. Huset var tidigare en lgh på varje plan så är väl därför det inte finns något element vid stort fönster i trapphuset och den kalla luften drar ju in längst med golvet på bottenvåningen, har lite funderingar på att sätta in dörren som tidigare fanns mellan hall och bottenvåningens ytor. Låta en luftpump + egenproducerad värme värma på bottenplan o så får elementen med fjärrvärme ta ovanvåningens sovrum.

Tar gärna emot nya infallsvinklar. (tex så blir ytterdörren väldigt kall på vintern, är det värt att lägga ner (rätt mkt) pengar på att skaffa ny? har satt in tätningslister men lägger man handen på den på insidan så kan man nästa frysa in varor där...)
 
Mer isolering och täta fönster och dörrar först....
 
Fönsterna redan bytta, 3 glas sen 3 år tillbaks. De är täta o bra. mer isolering, visst. med det kan ju ge en hel del problem i framtiden. Men absolut, det har vi funderat på. Cellulosabaserat men får inte in så mkt mer än ca 10 - 15 cm i vindsbjälklagret. Är väl ytterdörren då man funderar på. Känns ju som vi får en värmepump för samma kostnad som ytterdörr.
 
En L/L hjälper inte mot värmeförbrukningen, huset förbrukar lika mycket ändå.
Isolera och täta är det som gäller.

Protte
 
Nä.det är klart.var kanske en vag frågeställning ändå...menade nog mer,tror ni det kan löna sig med en luft/luft.alltså själva kostnaden.fjärrvärmen kostar inkl allt 645kr/MWh
 
Ja, men el kostar dryga kronan och när det är som kallast får du kanske COP 2 komma någonting så det blir inte mycket billigare än FV. När det är runt nollan är det kanske bättre. För att få upp ekonomin får du antingen ordna BV eller skaffa gratis ved och elda en hel del.

Nummer ett för dig är att kolla drag och täta. Kostar ingenting förutom tid. Sätt definitivt tillbaka extradörren i hallen. Sedan isolera vinden, går du från noll på vinden kommer även 100 mm göra underverk, kostar inte mycket heller. Byt inte ytterdörr.

Hur är din tomt? Kan du köpa billig långved och hugga själv kan det ju vara idé att elda mycket.

Tyvärr är det nog så at det här huset kommer alltid att drsa mycket energi men du kan ju försöka att minska energiförlusterna. Jag hade börjat med isolering på vinden och täta drag.
 
  • Gilla
olofh
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.