Snälla hjälp oss ni som kan mer! ;) Efter mycket kollande på gamla hus inser vi att ett nytt endast kostar oss aningen mer och är därför intresserade av att bygga. Vet att detta skrivits om men snälla vill ni hjälpa oss och se om ni tror vi klarar det?

Vi vill ta ett lån på 2 miljoner (då ingår tomt, grund, schakt, el o.s.v men exklusive in och utv. målning, golv, klinker, badrum) Efter ca 3 år kommer vi också att inreda övervåningen. Men vi har folk i familjen som kan få kraftigt sänkta priser på sådana här varor och kan göra arbetet, vi tar alltså inte lån på det.

Han tjänar 15200 :- i mån efter skatt
Hon tjänar 13300:- i mån efter skatt. Men vill jobba 80% när barnen kommer. Får då ut 10452:- + 1600:- på ett litet jobb vid sidan av.

Vi kan lägga 400 tusen i kontaninsats och har då kvar en summa sparade pengar.

Fråga 1: Är vi ute och cyklar med att ta ett lån på 2 miljoner med dessa ganska låga löner, trots kontantinsatsen? När ni ser summorna bara så här?

Fråga 2: Om vi kollar lite noggrannare skulle vi göra av med 20 000 i mån på allt inklusive sparande om vi räknar att vi skulle få två barn- men utan då boendekostnaden=ränta, amortering, drift etc för jag vet inte hur mycket det kan tänkas bli??.(Har ej räknat att vi får barnbidrag om vi får barn) Vad tror ni nu? Vi har kanske lite för stora drömmar?? :'(
Vi skulle behöva lite olika perspektiv...skulle vara så snällt om ni ville svara!
 
Den som bäst kan svara på era frågor och samtidigt gå igenom vad er ekonomi är eran bankman/kvinna.

 
Tror det kommer att bli mycket tajt, men som sagt: banken ger er gratis boenderådgivning, så varför inte utnyttja det!

Vi kommer med ganska stor sannolikhet att se räntor uppåt 5% inom några år, och då är bara räntekostnaden för 2MSEK ca 6000kr/månad. För att sitta hyggligt säkert borde ni helst klara 1-2 procentenheter till. För driften får du räkna med ytterliggare kanske 2000kr/månad (energipriser ökar tyvärr snabbare än inflationen).
 
Hej!

Jag ser det absolut inte som något omöjligt. Mycket beror ju så klart på hur mycket av inkomsterna ni är beredda att lägga på boendet. För mig är boendet mycket prioriterat och har inga dyra fritidsintressen.

Lycka till!
 
Inget är omöjligt men så länge man behöver låna någon större del av banken så är det banken som bestämmer om det är möjligt eller inte.
 
Jag tror heller inte att ert case är omöjligt. Det beror ju givetvis på, har ni räknat med mat, kläder, bilar, försäkringar fack och allt i de 20 000 så är det ju inte omöjligt. Det spelar givetvis stor roll hur attraktivt läget är på tomten som ska bebyggas. Vi ska själva bygga till våren och vi tjänar ca 32000 netto men då är bilarna betalda (tjänstebilar) vårt lån blir ca 2500000 (total kost för prod ca 3milj) resten kontant, och vi tycker att det blir tufft men att det ändå är ok. Vi värderar boendet högt och vi får allt det vi önskar i det nya huset. Man måste satsa för att vinna! ;)
 
Investeringskalkylen låter överoptimistisk. Tror ni verkligen att ni kommer undan med 2,4 Mkr?
"in och utv. målning, golv, klinker, badrum" + inredning av övervåningen kan nog komma att kosta mer än 400 tkr.
En kostnadsnivå på 20.000 i mån exkl boende låter mycket (beroende på hur mycket sparande som ni lagt i denna kalkyl). Jag tror att ni måste förbereda er på billigare levnadsvanor om ni ska få det att gå ihop.
 
Vet inte om ni missuppfattat lite. Vi kommer bara att ha lån på 1,6 miljoner eftersom att vi lägger 400 tusen kontant in i lånet, så vi kanske inte behöver ha så stort topplån.

Att inreda övervåning, lägga golv o.s.v. kommer vi att ta andra sparade pengar till, inga lån alltså på det.

I de 20 000 kr vi räknat att vi lever för-en familj med 2 barn så ingår precis allt (ja bil, mat, sparande, nöjen osv) förutom då boendet. Så frågan är om vi klarar av ett lån på...jaaa. säg då 1,6 om vi tar bort de 400 tusen vi lägger kontant efter att vi levt för våra 20000......
 
Som sagt själva familjebudgeten med huskostnader borde ni låta banken hjälpa er med. Lite överslagsmässigt så borde det kunna fungera.

MEN som någon påpekade, hur säker är er produktionskalkyl, den låter optimistisk. Och det låter också som att det här är i ett område med låga tompriser (=låga huspriser). Vad kan man tänka sig att huset blir värderat till när det är klart. För i områden med låga priser kan det vara svårt att lyckas bygga något som är värt att producera. Om värdet är för lågt, finns det risk att ni inte kan få vettiga lån på huset. Detta är något ni bör undersöka.
 
Får man fråga vilket hus ni tänkt bygga/intresserade av? Glöm inte bort de tråkiga men nödvändiga "övriga kostnaderna" av typen anslutningsavgifter, bygglov och pantbrev m.m.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.