Vi flyttade igår in i vårt första hus (jättekul!). I huset finns typ en vedugn, som enligt mäklaren är "vedugnarnas Rolls Royce".

Ugnen hade väldigt lite att göra med vårt beslut att köpa just det här huset, men nu när vi har den vill vi ju så klart använda den!

Jag kan inte mycket om det här, men vill gärna lära mig. De vi köpte av har använt ugnen/spisen att elda i för värme i huset, men de sa att de har aldrig bakat/lagat något i den. Det är inte de som byggt huset.

När jag sökt runt lite här på byggahus.se och andra ställen förstår jag det som att man ska elda i den övre luckan, och det även är där man ska baka. Den nedre svarta luckan är asklucka?

Är det den övre luckan man eldar i, eller kan man elda i både den övre och den undre svarta?
Vad är alla olika rökgångar till? Ska man göra nåt med dem?

Hur lagar man mat i den? Behöver man nån plåt eller sten att lägga det man ska grädda/laga på?

Nån som vet vad det kan vara för typ/modell/tillverkare, kan man få kontakt med någon firma som tillverkar liknande ugnar idag? (Den här har varit här sen huset byggdes 1982, och tydligen var de som byggde från Finland. Tror mäklaren sa nåt om att ugnen användes för tunnbrödsbakning.) Jag har försökt googla, hittar nån rysk murspis som ser liknande ut i modellen, men hittar ingen vidare information om vad det är och innebär.

All information mottages tacksamt!
 
  • bild.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • bild.JPG
  • bild.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
  • Gilla
Noseone
  • Laddar…
M
Jag är inte expert, bara intresserad av spisar och ugnar. Just denna typ av ugn har jag ingen praktisk erfarenhet av men lite teoretisk information som kan vara bristfällig, men eftersom ingen annan svarat så delar jag med mig av den:

Man eldar i den stora luckan (ser ut som du kan justera in-luft på askluckan), när det är dags för bakning så skuffar man undan glöden och askan åt sidorna/bakåt, eller tar ut den helt, sedan doppar man en borste i vatten och borstar rent och efter det skickar man in det som skall gräddas.

Viktigt är tydligen att elda lite lätt dagen innan för att motverka sprickning genom att få ut eventuell fukt. Och bakdagen så eldar man länge för att värma upp all massa.

Lite tillbehör:

http://www.vedugnar.se/tbh.html

Här är också några trådar om vedugnar från ett annat forum:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=14115.0
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=235.0
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=95051.0
 
I
Om du söker stenugn så finns det massor med läsning. En sån vill man ha.
 
Tack för svar.
Hittade också lite trådar på alternativ.nu, och lite andra ställen (hittad en del info på finska, tyvärr kan jag inte det). Ska läsa på. Jag gillar att veta hur saker funkar.

Vi har eldat lite i den nu och den håller ju värmen rejält bra. När jag läst på om murspisar/finska vedugnar hittar jag att det räcker att elda en gång om dagen, så håller den värmen. Tror det blir bra det här! Vi ska försöka inviga matlagningen i helgen, ska försöka hitta nåt förslag som inte är allt för tidskrävande. (Sambon har ju nu upptäckt vad kul det är att elda, och kommit på att vi måste ju utnyttja det här för uppvärmning och matlagning och tvätttorkning och jag vet inte allt.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.