Vi köper alltså lampor till vårt vardagsrum och ska sätta upp och dra ledningar till dessa. Problemet är bara att takkontakterna och lampornas tänkta plats inte riktigt stämmer, så nu krävs lite idéer på hur det ska lösas.

Färgguide.

Röd = lampa
Grön = lampkontakt
Blå = eluttag (ifall någon som vill hjälpa mig har nytta av den infon)

6kqVf6x.png

Jag har två knappar för av/på men vill egentligen ha fyra.
en för fönsterlampor (f1/f2)
en för högra taklampan (soffbordet)
en för vänstra taklampan
en för den möjliga tavelbelysningen B, men den kan vi tänka mindre på i dagsläget.

I fönstret är det första problemet.
Fönsterlamporan F1´s sladd når precis fram till lampa F2. F2 når till elkontakt.
F-lamporna har svart tyg runt sina elsladdar, så de syns lite mer mot våra vita väggar.

Dras högra taklampan till fönstret skulle man kanske kunna koppla ihop dem alla mitt emellan f1 och f2 och sedan dra en ledning till kontakten.

Detta är min huvudidé, men är osäker. på om det blir bra. Är som sagt inte helt nöjd med att inte kunna ha antingen fönsterlampor eller soffbordsbelysning heller.

Den vänstra taklampan har ju ett givet uttag, frågan är bara om soffbordet skulle få samma kontakt eller inte.

Är en sån här något för att koppla ihop lamporna i fönstret?
http://www.clasohlson.com/se/Förgreningsbox/22-3984


Jag tänkte sån här för att fästa upp lamporna
http://www.clasohlson.com/se/Taklock-med-krok/36-1068

Får gärna några tips på hur det ska bli snyggt och om någon vet ett vettigt sätt att "lägga till" lampkontakter.
 
Skarvdonet du länkar till kan fungera under förutsättning att lamporna inte är jordade, i så fall behövs en skarv för 3 trådar. De tygklädda kablarna är troligen runda, och det är inte säkert att de går att få in ordentligt i skarvdonet som är avsett för oval lampsladd.

Doslocket du länkra till är avsett att sitta över en takdosa, men saknar lampkontakt. Där finns ett hål där man kan föra in sladd från lampan in i dosan där den skarvas med lämplig klämma. Det du behöver för upphängningen är bara en krok där lamporna skall sitta. Du får ta reda på vad du har för material i taket, det påverkar om kroken behöver gipsplugg, vanlig plugg eller bara en träskruv. Välj lämplig krok utseendemässigt, och beroende på typ av ev. plugg i taket. Lamporna hänger du sedan från krokarna, med en "sladd krok", ofta en plastpryl som man trär sladden genom ett par hål, och så har den ett hål för kroken.

Till lamputtaget i taket finns det grenkontakter där du kan koppla in två lampkontakter. Beror lite på exakt vilken typ av kontakt du har i taket, finns några varianter beroende på ålder. För det mesta lätt att byta lamputtag om det behövs, det krävs inte elbehörighet för det, men man måst veta absolut säkert hur det skall göras, gör du fel så dör någon.

Fönsterlamporna hänger jag inte riktigt med i resonemanget om. Dina två knappar i brytaren bryter den ena taket, och den andra uttaget vid hörnet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.